Podijeli:

Hoće li se rasvijetliti kako je gradonačelnik Milan pomogao prijatelju Ivici da se dočepa Kulmerovih dvora? Da li je moguće da je u cijelom procesu kriv jedino Ivica Todorić na kojeg se sada vrši medijski linč kao psihološka priprema za uhićenje. Ne. Mnogo je ljudi radilo s njim i za njega. Bandić je jedan od njih.

Početkom 2000. od ZANE (Zagrebačke nekretnine) Kulmerove dvore je kupila mala tvrtka, Sintagma d.o.o., koja je imala samo jednog zaposlenog, odnosno direktoricu Maju Manolu i bila je registrirana za “posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima”. Ta tvrtka je krajem 2000. godine pripojena Agrokoru, čime su Kulmerovi dvori ušli u sastav Agrokora

2003. godine Agrokor je dobio suglasnost konzervatora i dozvole Grada Zagreba za obnovu povijesne građevine, uz uvjet da u rezidenciji bude i javni objekt. Agrokor se odlučio za hotel, a obnova zdanja trajala je oko tri godine i stajala oko tri milijuna eura.

Prema Ugovoru o prodaji nekretnina, Ivica Todorić kupio je od Agrokora 19. prosinca 2005. godine Kulmerove dvore za 29,8 milijuna eura. Bandićev ured za prostorno planiranje posjetio je Todorića godinu dana kasnije, 2006. godine, i utvrdio prigodom tehničkog pregleda da je sve napravljeno u skladu s dokumentacijom te da hotel čak ima recepciju.

Međutim, hotel nikada nije otvorio vrata, a Agrokor je tvrdio da i dalje traži kategorizaciju od Ministarstva turizma. 17. prosinca 2009. godine im je Bandić izdao lokacijsku dozvolu za prenamjenu hotela Kulmerov dvorac u rezidencijalnu građevinu.
Todorić tako, uz višestruku pomoć gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića, pretvara dvorac u hotel, pa zatim u privatnu vilu.

Policija češlja dokumente Agrokora, svih čelnih ljudi. Hoće li se usuditi pročešljati i Milana Bandića? Hoće li Zagrepčani na ponovljene izbore nakon što i gradonačelnik bude pretresen?

Tihomir Lukanić

Posljednje vijesti