Podijeli:

Danas (05.03.2020.) Živi zid je dao podršku stanovnicima Karigadora u borbi protiv privatnih projekata koji bi devastirali ekološko područje i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Građevinski pothvat koji se planira u uvali Dajla-Karigador pod dirigentskom palicom IDS-a je u najmanju ruku zločin protiv okoliša i prirode.

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE kao i čelnici lokalnih vlasti dali su zeleno svjetlo za gradnju marine gdje bi se 8.000 metara kvadratnih nasipalo i prokopalo radi prostora za zgrade i dubljeg jaza.

To znači uništavanje stotina PERISKI (zaštićena vrsta) koje su u južnom i srednjem Jadranu izumrle. Betoniranje i miniranje, nepovratno će devastirati ekološko područje u toj uvali koje u sklopu “Akvatorija zapadne Istre” obiluje strogo zaštićenim vrstama, pa osim periski, uništeni će biti i prstaci, morska cvjetnica, škrdobuli, izvori pitke vode pa čak i otisci dinosaura.

Osim toga, ovdje se krši Zakon o zaštiti prirode te Direktiva EU o zaštiti staništa životinja (U Prilogu 4. – te direktive Periske su zaštićene).

Sličan slučaj imali smo u Jadranovu pored Rijeke gdje je tamošnji gradonačelnik dao blagoslov za zatrpavanje većeg broja periski zbog izgradnje luke Perčin.

Dok se cijeli svijet okreće očuvanju prirode, naši lokalni šerifi prirodu uništavaju. Živi zid će kao i do sada svim sredstvima pokušati zaustaviti svaku samovolju političara, u ovom slučaju IDS-a, kojima je profit na prvom mjestu, a briga za građane i okoliš na zadnjem.