Podijeli:

Danas je u Saboru zastupnik Živog zida iznio niz podataka koje nas na nacionalnoj razini predstavljaju kao državu s vrlo lošim pravosuđem. Naime, dotaknuo se zaposlenih u pravosuđu i samoga rada pravosuđa.

Danas govorimo o stanju službene vlasti za 2015. i 2016. Godinu i na samom uvodu možemo se svi složiti da je najviše upita građana, najviše prigovora, najviše poruka bilo upućeno na stanje u pravosuđu. A to također vidimo i iz rada službenih tijela. Pravosuđe je očito problem broj jedan u Republici Hrvatskoj. I doista, kada bi se stanje u pravosuđu sredilo, pola problema u Republici Hrvatskoj time bi se razješilo – započeo je svoj govor doktor znanosti Branimir Bunjac.

Upozorio je na same ljude koji su zaposleni u istomu, te usporedio broj sudaca s istim brojem u drugim državama
– 25% zaposlenih u pravosuđu žele pobjeći iz toga sustava. Jer jednostavno se u njemu ne osjećaju dobro. Jedan od glavnih krivaca je dugotrajnost sudskih postupaka. Zanimljivo je pri tome istaknuti da je Hrvatska po broju sudaca u odnosu na stanovništvo druga u Europi, a prema postotku ulaganja četvrta. Znači po tome smo vrlo dobri, međutim po broju nerješenih predmeta smo samo dno. Mi imamo do 45 sudaca na 100.000 stanovnika, a treba nam u prosjeku 386 dana za prvostupanjsku odluku dok Danska ima šest sudaca, Engleska ima tri sudca, Francuska pet sudaca na 100.000 stanovnika, a za prvostupanjske presude im je potrebno nekoliko desetaka dana.

/O STANJU U HRVATSKOM PRAVOSUĐU/Danas govorimo o stanju sudbene vlasti za 2015. i 2016. godinu i na samom uvodu možemo se svi složiti da je najviše upita građana, najviše prigovora, najviše poruka bilo upućeno na stanje u pravosuđu. Pravosuđe je očito problem broj jedan u Republici Hrvatskoj. I doista, kada bi se stanje u pravosuđu sredilo, pola problema u Republici Hrvatskoj time bi se razriješilo.

Posted by Branimir Bunjac on 26. listopada 2017

 

Za kraj je naglasio
– Ovdje bih htio napomenuti da prema ustaljenoj praksi Europskog suda za ljudska prava, bilo koje suđenje, bilo koji sudski proces koji traje dulje od pet godina predstavlja kršenje ljudskih prava. A mi danas svjedočimo slučaju da gotovo niti nema sudskog slučaja koji traje manje od pet godina.

Posljednje vijesti