Podijeli:

4. sjednicu Vijeća Gradske četvrti Sesvete obilježio je pokušaj snimanja i emitiranja uživo tehničke ekipe Živog zida. Pokušaj je naišao na tvrd otpor vijećnika iz redova HDZ-a i njihovih partnera iz stranke Milana Bandića, te HSLS-a. Naime, 12 vijećnika, na čelu sa predsjednikom i podpredsjednikom vijeća, nasilno su i izvan poslovničkih mogućnosti uvrstili u dnevni red kao prvu točku izglasavanje o zabrani snimanja sjednice.

Kao što je svima dobro poznati, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Statutu Grada Zagreba, ali i prema Pravilima i Poslovniku Vijeća GČ Sesvete, rad Vijeća je javan. Prema tome, sva zainteresirana javnost ima pravo uvida u sve odluke, zapisnike i rad vijeća.

Nakon što je predsjednik vijeća GČ, Stjepan Kezerić, inače član stranke Milana Bandića gradonačelnika Grada Zagreba iznio prijedlog za glasovanjem, za raspravu se javio član vijeća iz redova Živog zida, inače glavni tajnik stranke Tihomir Lukanić. Objasnio je svim prisutnim kolegama vijećnicima, da vijeće nema mandat i legitimitet raspravljati i glasovati o takvom pitanju, jer je Zakon jasan i nedvosmislen. Na upozorenja Lukanića članovi većinske koalicije su se oglušili i izglasali zabranu snimanja.

Snimatelj Živog zida nije htio stvarati dodatni nemir na sjednici pa je isključio kameru i napustio prostoriju kako bi Vijeće moglo dalje zasjedati, ali je Živi zid poslao jasnu poruku svima koji će pokušavati dalje ometati javnost i one koji predstavljaju medije, među koje se ubraja i snimatelj s obzirom da je Facebook medij Živog zida izrazito posjećen, da je ovo bio posljednji puta da se na ovako nedemokratski i neciviliziran način postupa prema građanima.

Vijeće Gradske četvrti je tijelo javne vlasti i kao takvo nije izuzeto iz Zakona RH. Prema tome, nedvosmislen je Zakon kada kaže da javnost sjednice znači i njeno neometano snimanje – rekao je Lukanić. Mnogo je primjera u kojima se gradska, općinska i županijska vijeća emitiraju ili na You Tube kanalima ili na radio postajama, ne vidim ni jedan razlog da bi ovo Vijeće i njegov rad bili iznimka. Pozivam ovim putem sve one koji žele da se javnosti prikaže djelovanje vijećnika iz političke generacije koja je svoje djelovanje skrivala kao zmija noge, neka nam se jave kako bismo im pomogli u ostvarenju prava na snimanje sjednica predstavničkih tijela građana, tj. tijela javne vlasti – zaključno nam se obratio glavni tajnik Živog zida, Tihomir Lukanić.

Video:

12 vijećnika u gradskoj četvrti Sesvete tražilo je zabranu snimanja sjednice vijeća snimatelju iz Živog zida. Vijećnici iz redova HDZ-a, BM365 i HSLS-a ne žele da ono o čemu se raspravlja na sjednicama vidi cjelokupna javnost. Protivno zakonu.Da bi paradoks bio veći, mikrofon novinara sa Radio Martina cijelo vrijeme je upaljen i snima.Uvrstili su na neki čudan način tu točku kao prvu na glasovanje, čak i prije utvrđivanja dnevnog reda. Kolega Tihomir Lukanić upozorio ih je da nemaju legitimitet odlučivati o ovom pitanju. Oglušili su se. Izglasali s 12 glasova HDZ-a, 365 i HSLS-a da ne žele javno emitiranje.

Posted by Živi zid on 29. rujna 2017

Posljednje vijesti