Podijeli:

Vlada u jeku karantene prepravlja zastarjele i neinovativne zakone, a oglušuje se na zahtjeve Živog zida o implementaciji elektronskog glasovanja.

Na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora, Vlada je pokušala progurati kroz raspravu Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o lokalnim izborima.

Naime, postavlja se problem održavanja prijevremenih lokalnih izbora u gradu Orahovici i općini Otok. Zbog proglašene pandemije korona virusa, svaki odlazak na birališta je potencijalno opasan za zdravlje građana i daljnje širenje virusa. Stoga, vladino rješenje su odgode održavanja izbore preko izmjene Zakona, a koje predstavljaju moguća kršenja prava i sloboda građana. Umjesto da se iskoristi prilika za napredak zemlje i društva, Vlada još dodatno komplicira zastarjele zakone iz vremena prije digitalne transformacije.

Predsjednik Europskog parlamenta, David Sassoli, rekao je da korona ne smije suspendirati demokraciju.

A danas smo svjedoci sve više nasilnih izmjena zakona, kojima se krše ustavna prava naših građana, a demokracija je pod upitnikom.

Živi zid u svojem političkom programu zalaže se za implementaciju elektronskog glasovanja, koje je rješenje ne samo za ova krizna vremena, nego i za cijelu budućnost participacije građana u biranju i odabiru stranaka i ljudi koji će ih zastupati. Tim putem uz očekivano višekratno smanjenje troškova samih održavanja izbora, očekuje se i znatno veća izlaznost građana na izbore.

Sa pravom u ovom trenutku postavljamo pitanje tko i zašto opstruira napredak tehnologije, u čijem je interesu manja izlaznost građana na izbore i zašto se elektronsko glasovanje ne uvede već danas?