Podijeli:

S obzirom na to da se trenutno nalazimo u situaciji pojačane mogućnosti zaraze koronavirusom koji uzrokuje bolest nazvanu COVID-19, bitno je da se pokušamo što bolje zaštititi. Iako većina inficiranih osoba neće razviti nikakve ozbiljnije simptome, nitko od nas zasigurno ne bi htio oboljeti niti od obične prehlade, a posebice gripe ili nečeg ozbiljnijeg.

Prilikom izlaska iz kuće radi kupovine ili nekih drugih obaveza, nošenje već obične jednokratne, “kirurške” ili platnene maske smanjuje mogućnost ulaska virusa u naš dišni sustav. Ako smo inficirani da to ne znamo jer nemamo simptome ili su oni blagi, odnosno, ponekad zamaskirani sezonskom alergijom, obična maska će uvelike smanjiti mogućnost da virus širimo na druge osobe. Iako je virus puno manji od veličine pore običnih maski, umanjit će njegovo širenje okolinom kapljičnim putem prilikom kašljanja ili kihanja.

Također, ista maska ujedno može smanjiti simptome uslijed peludne alergije te će nam onemogućiti da si nehotice dodirujemo nos ili usta što je zapravo vrlo bitno izbjeći jer se virus u organizam unosi preko sluznica.

Osim takvih nama lakše dostupnih maski koje možemo napraviti kod kuće, postoje naravno i bolje zaštitne maske oznaka FFP1, FFP2 ili FFP3 s puno manjim porama te boljom filtracijom i prianjanjem na lice, a time i boljom zaštitom. Takve maske su preporučljivije za vrijeme epidemija, no obično nisu lako dostupne. Skuplje su, a i zbog većih restrikcija prolaska zraka preko njih je teže disati, posebice starijim osobama ili onima koji boluju od astme kroničnog bronhitisa.

Kao i tijekom svake sezone gripe cilj je zaštiti ljude povišenih faktora rizika od razvoja komplikacija uslijed infekcije, što se obično odnosi na stariju populaciju koja ujedno ima i brojne druge kronične bolesti. Sada je prilika da mi pokažemo solidarnost prema našim roditeljima, djedovima i bakama te “stavimo” masku umjesto njih i odemo u trgovinu. Pri tome, najbitnije je da ne širimo nepotrebnu paniku. Ne kupujemo nepotrebno prekomjerne količine hrane i robe te da se međusobno gledamo kao ljudi, a ne potencijalni izvori zaraze.