Podijeli:

Svi smo mi, u većoj ili manjoj mjeri, svjedoci stanja u državi. Vidimo da je standard nizak, opterećenja za građane i poduzetnike visoka, vidimo da sve ide sporo, vidimo da se krade, pljačka itd. Neću previše vremena gubiti na nabrajanje stvari koje ne valjaju u državi, jer bi mogao nabrajati do kraja godine, nego ću se usredotočiti na dvije stvari o kojima bi svaki građanin RH trebao razmisliti, a koje su povezane sa situacijom u zemlji.

Prije nego kažem o koje se dvije stvari radi, želim napomenuti da živimo u demokratski uređenom društvu i da politička slika države ovisi isključivo o odabiru građana na dan izbora.

Vratimo se na dvije stvari koje trebamo razlučiti i kojima svaki građanin koji sudjeluje u demokratskom procesu treba misliti. Očito je da imamo problema, očito je da ih moramo riješiti ako želimo urediti zemlju i napredovati, očito je dakle, da postoje stvari o kojima treba misliti prije izlaska na izbore.

1. Velika, skupa i neučinkovita država

Prvi veliki problem koji Hrvatska ima je HDZ/SDP hobotnica, uzduž i poprijeko premrežena kriminalom i korupcijom, povezana s pravosuđem i kao takva zaštićena pred zakonom. HDZ i SDP svoje biračko tijelo temelje na stvaranju vojske zaposlenika, uhljeba i interesno poveznih građana koji opterećuju državu na toliko puno načina da se skoro pa i ne isplati poslovati legalno i plaćati porez. Upravo zbog te velike, teške i skupe države koju su organizirali političari komunističkog mentaliteta i nasljeđa, mi danas gubimo 30% proračuna u sivoj ekonomiji, a i ovo što imamo jako neodgovorno raspoređujemo.

Dakle, na svakom biraču pojedinačno je da prije izbora razmisli i odluči želi li:
a) da se koruptivna mreža širi i opterećuje građane i poduzetnike, u tom slučaju pravi izbor su HDZ/SDP/HNS/HSS/Bandić itd. (bojkot izbora ili križanje listića glas je za HDZ)
b) ili da se korumpirani, nesposobni i uhljebnički kadrovi uklone, te da se napravi kompaktna, učinkovita i moderna država, u tom slučaju pravi izbor je Živi zid.

Mislim da se svi možemo složiti oko izbora između spore, neučinkovite i korumpirane države, i uređene, odgovorne i razvijene zemlje.

2. Suverena Hrvatska ili kolonija Hrvatska

Druga stvar o kojemu bi svaki građanin RH trebao promisliti je činjenica da smo se ulaskom u EU odrekli velikog dijela suverenosti i samostalnosti. EU je konfederacija s jasnim težnjama ka federativnom uređenju i centralizaciji moći, i kao takva ne može koegzistirati s idejom suverenosti i samostalnosti. Svima je jasno da se odluke u EU donose nedemokratskim putem, u uskom krugu ljudi, i da se odluke donesene u Bruxellesu, u Hrvatskom Saboru samo formalno potvrđuju, te da mi kao članica praktički nemamo izbora. Neću ulaziti u to da li je EU dobra ili loša stvar za Hrvatsku, nego samo želim naglasiti činjenicu da su članstvo u EU i suverenost i samostalnost Hrvatske dvije oprečne stvari.

Dakle, na svakom biraču pojedinačno je da prije izbora razmisli i odluči želi li:

a) da se odluke vezane za Hrvatsku donose nedemokratskim putem u Bruxellesu, a da ih Hrvatski Sabor samo dobije na potvrdu odnosno na uvid, u tom slučaju pravi izbor su HDZ/SDP/HNS/HSS/Bandić/Most itd. (ponovo naglašavam, bojkot izbora glas je za HDZ)

b) ili da se odluke vezane za RH donose u Saboru RH, odnosno neposrednim glasovanjem na referendumima kada je to potrebno, u tom slučaju pravi izbor je Živi zid

Ne znam možemo li se svi složiti oko članstva u EU, međutim smatram da većina građana želi slobodnu i suverenu zemlju, uključujući mene osobno. Ne vjerujem da bi mladi ljudi ostavljali svoje živote na bojištima devedesetih godina da su znali da ćemo svoju slobodu i suverenitet niti dva desetljeća kasnije predati u ruke nekoj novoj centralističkoj (kon)federaciji.

Lovre Crvelin

Posljednje vijesti