Podijeli:

Svima je već poznato kako je tvrtka TEXO Management, direktora Tomislava Matića, visoko plaćena za pružanje konzultantskih usluga Agrokoru. Međutim, mi smo se odvažili zaviriti malo dublje i otkrili neke nevjerojatne poveznice između konzultanata Agrokora, izvanredne uprave Agrokora i bivšeg ministra financija i čovjeka koji poznat po uvođenju PDV-a, Borislava Škegre.

Naime, u javnosti je poznato kako je Borislav Škegro posjedovao investicijski fond QUAESTUS. Uz taj fond, Škegro je imao registrirano i nekoliko tvrtki koje su u svom prefiksu imale isto ime. To su: Quaestus partneri d.o.o., Quaestus Private equity d.o.o., Quaestus savjetovanje d.o.o., Quaestus Invest d.o.o. te Quaestus upravljanje d.o.o.

Kroz sve te tvrtke provlače se tri znakovita imena kako članovi uprave i osobe odgovorne za zastupanje. To su naravno, sveprisutni Borislav Škegro, zatim izvjesni Željko Lukač i današnji Agrokorov savjetnik Tomislav Matić.

12.05.2015. godine zbiva se nešto jako zanimljivo za ovaj naš slučaj. Quaestus partneri d.o.o. pripojena je taj dan tvrtki Texo projekt d.o.o. Majstori povećavaju temeljni kapital sa 20.000 na 500.000kn i tvrtka isti dan mijenja ime u Texo management d.o.o. Direktor tvrtke je današnji savjetnik Agrokora, Tomislav Matić.

Tomislav Matić jedan je od glavnih poluga kojima se danas nadgleda Agrokor, kako se može zaključiti iz gore navedenih činjenica, a tom polugom vjerojatno upravlja sam Škegro, čiji je Matić bio učenik i sa kime ga veže dugogodišnja poslovna suradnja na svim nivoima.

Nepoznato je javnosti, također, da je Tomislav Matić krajem 90.-ih bio savjetnik u ministarstvu financija koje je vodio opet naš Borislav Škegro.

Još je jedna zanimljivost iz biografije Tomislava Matića to da je 2017. godine imenovan u Nadzorni odbor tvrtke Belje d.d., sastavnice koncerna Agrokor.
Na stranicama tvrtke Texo management d.o.o. još uvijek možete pronaći samo dva životopisa. Matićev i Ramljakov. Ante Ramljak je vjerojatno znatno utjecao da se Matića imenuje i u NO Belje d.d. u kojem je izvanredni povjerenik i u Agrokor. To bez njegovog odobrenja ne može proći!

Ante Ramljak, ovakvim kadroviranjem dojučerašnjih partnera i kolega, nepopravljivo je kontaminirao proces restrukturiranja Agrokora bacivši sumnju da je upravo cijela sadašnja uprava Agrokora jedan prijateljski klan koji je pod sumnjivim okolnostima putem Lex Agrokora došao do pozicije upravljanja tvrtkom. U tvrtki Questus savjetovanje d.o.o. Ante Ramljak je, pak bio osoba ovlaštena za zastupanje baš kao i Tomislav Matić.

http://www.texomgmt.com/team.html

Sve gore nabrojano stvara nevjerojatnu sliku oko upravljanja Agrokorom i pruža imena ljudi koja danas imaju uvid u cjelokupno poslovanje Agrokora. Uzimajući u obzir da je Tomislav Matić praktički bio učenik Borislava Škegre i da su dugo godina u neraskidivim vezama, opravdano se može pretpostaviti kako je Škegro i danas bitan faktor u Agrokoru. Ako ne de iure, a onda svakako de facto.

Hoće li premijer Plenković i dalje zatvarati oči ispred očigledno namještenih poslova, prijateljski skrojenih zakona? Je li i on sam umočen u cijelu ovu aferu? Hoće li muški priznati poraz i staviti mandat na raspolaganje? Legitimitet više, svakako, nema. Nakon svih otkrivenih činjenica ili je umočen do grla ili nema dovoljno sposobnosti. U oba slučaja premijer više ne može biti!

Podsjetimo samo, na kraju, da je predsjednik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić 02.02.2018. uputio službeno napismeno zastupničko pitanje Vladi RH: “Tko je, imenom i prezimenom, sudjelovao u pisanju Lex Agrokora?” Zakonski rok za odgovor je 30 dana.

Posljednje vijesti