Podijeli:

Suorganizator Osječkih dana bioetike je Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Press centar za okoliš Hrvatske, Hrvatsko bioetičko društvo i „Grassroots foundation“ iz Njemačke.

Na okruglom stolu “Bioetika i okoliš – Otvara li CETA vrata za GMO” sudjelovao je i naš saborski zastupnik dr.sc. Branimir Bunjac koji je odlično otvorio raspravu.
Naime, upozorio je da velika većina saborskih zastupnika podržava ta dva zakona, dok je Živi zid apsolutno protiv.

Što je to zapravo CETA?
CETA je, ljepše rečeno, EU sporazum o slobodnoj trgovini za 21. stoljeće, a zapravo neka vrsta kolonijalnog ugovora koji između ostalog, omogućuje stranim korporacijama da Hrvatsku tuže međunarodnim sudovima. To znači da bi strane korporacije mogle povesti pitanje arbitraže o bilo kojem pitanju koje njima nije u interesu, a iz tog sudskog procesa bi naši sudovi, institucije i pravosuđe bile isključene iz donošenja pravorijeka što bi moglo dovesti do ozbiljnih i štetnih posljedica za našu državu.

Države članice EU već plaćale odštetu korporacijama!
Poljska je jedna od država članica EU koja je podlegla pritisku strane korporacije i zbog međunarodne presude bila primorana isplatiti čak dvije milijarde eura. Zapitajmo se hoće li neka korporacija kada se pojavi u Hrvatskoj i kada naleti na otpor građana, lokalne ili centralne vlasti tužiti Hrvatsku i na taj način omogućiti sebi ogromni profit, a nama nanijeti nevjerojatnu štetu. dr.sc. Branimir Bunjac navodi i da ne postoji nikakva procjena učinaka što bi to zapravo pozitivno taj sporazum donio nama, dok s druge strane trpimo potencijalnu štetu.

GMO proizvodi na policama trgovina?
Hrvatska i EU su formalno protiv GMO, međutim šokantna je činjenica da je Vlada 2013. godine dozvolila uvoz GMO stočne hrane što dovodi do toga da se susrećemo s ozbiljnim posljedicama poput ugrožavanja ljudskog zdravlja, ali i slabljenje domaće proizvodnje, izvoza, konkurentnosti i sl.
Pojedini mediji godinama pišu da na hrvatskim policama nema GMO hrane, odnosno da je zamijećeno da se na tržištu Republike Hrvatske nailazi na proizvode koji u svom sastavu sadrže ili se sastoje od GMO, do praga od 0,9% koja se smatra “slučajnom i tehnološkom kontaminacijom” što navode i u ministarstvu zdravlja.

Hrana kao glavni uzročnik raka?
Činjenica je da je drugi najvažniji uzrok smrti u Republici Hrvatskoj – rak. Značajan je to problem, a poražavajuća je činjenica da ne postoji nikakva strategija kojom bi Ministarstvo zdravlja smanjilo užasne brojke. Stopa incidencije odnosno pojave bolesti raka u Republici Hrvatskoj je visoka. Po mortalitetu u EU smo godinama pri vrhu stoga je blago rečeno šokantna izjava ministra Kujundžića da je glavni uzrok pojave raka – hrana. Kakva hrana, ministre?

Mišljenje dr.sc. Branimira Bunjca je da imamo sve preduvjete da proizvodimo vlastitu, zdravu i domaću hranu. Živi zid smatra da treba poticati ekološku poljoprivredu, postupno povećavati ukupni broj poljoprivredne površine pod ekološkim usjevima i da će se na taj način postići zadovoljavajući rezultati za cijelo društvo, kroz zdravlje i profit.

Kako Bunjac navodi, trenutno imamo šizofrenu situaciju u kojoj Vlada tvrdi da GMO nije na našem tržištu, da su sve županije proglasile “GMO free” područjima, a s druge strane cijelo vrijeme imamo porast i širenje uvoza GMO, povećanu upotrebu herbicida i glifosata, a na kraju više bolesti.

Smatramo da je podizanje svijesti o štetnosti GMO usjeva i hrane vrlo važna jer ne smijemo dopustiti raznoraznim korporacijama bilo kakvu moć kojom mogu ugroziti opstanak čovječanstva zbog njima bitnog komada papira iliti novca. GMO FREE!