Podijeli:

Gradski vijećnik Živog zida u Gradskom vijeću Vukovara poslao je sljedeće priopćenje za medije.
Kao gradski vjećnik Živog zida u Gradskom vijeću Vukovara, doznao sam iz medija (nedopustivo i apsurdno, ali istinito, jer vladajući u Vukovaru ne rade transparentno) , da je gradska vlast ukinula sufinanciranje međugradskog prijevoza za 140 studenata. Radi se o otprilike milijun i 200 tisuća kuna potrebnih u tu svrhu. U isto vrijeme, vidljivo je iz zadnjeg rebalansa gradskog proračuna za 2017. godinu da su plaće u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, a u čijem je opisu posla da se bavi, između ostalog, i studentima, povećane za preko 2 milijuna kuna.

Zbog ove nehumane odluke, studenti će odsad međugradski prijevoz plaćati umjesto 100 kuna čak 1100, a što o svemu kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ne znamo jer se on ne javlja na ovu temu iz daleke Australije u kojoj, kako doznajemo iz sporadičnih objava u medijima, već drugi tjedan od ukupno tri, obilazi crkve i domjenke te zahvaljuje na donacijama za vodotoranj. O odluci je tek na upite novinara govorio zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček i ustvrdio da se oni u gradskoj upravi odgovorno odnose prema financijama i da zbog ocekivanog drastičnog smanjenja prihoda Grada Vukovara od čak 15 milijuna kuna, svi jednako moraju podnijeti teret tih promjena. „Odgovorno“ je stoga odlučeno da se prvo udari po studentima, da oni podnesu teret tih najavljenih promjena. Ne uhljebi, nego studenti.

Živi zid ovu odluku smatra pogubnom, onom koja će udariti po džepu već osiromašenih građana, utjecati na budućnost tih mladih ljudi i definitivno pomoći odljevu mladih iz Vukovara. Stoga pozivamo vladajuće u Vukovaru da teret tzv. najavljenih promjena preusmjere na uhljebe, a da studente puste na miru da studiraju kako bi danas-sutra održali ovu zemlju na životu.

Da gradska vlast radi krajnje netransparentno, govori i činjenica da već šesti dan javnost nije upoznata s imenom novog direktora gradskog poduzeća Vodovod Grada Vukovara d.o.o. Zašto ga kriju, nije poznato, ali je zakonom utvrđeno da je to javno poduzeće u stopostotnom vlasništvu Grada Vukovara pa ime direktora ne može biti tajna. Živi zid poziva vladajuće da objave tko je direktor Vodovoda Grada Vukovara , koje su njegove kvalifikacije i koji je njegov plan rada.

Živi zid je prijavio građevinskoj inspekciji neodrživo stanje u OŠ Nikole Andrića, opasno po život djece i djelatnika škole. Nakon izvršenog nadzora, poslali su Živom zidu obavijest (u privitku) da je Upravni odjel za komunalno uređenje grada, dakle Grad Vukovar odgovoran za obnovu pročelja i krovišta ove škole. A vladajući su dosad naširoko objašnjavali javnosti da Grad Vukovar ne može učiniti ništa oko te škole mimo županije i države. Pozivamo stoga vladajuće da se umjesto širenjem dezinformacija o tome jesu li nadležni ili ne, prihvate posla i počnu s obnovom škole odmah.

Pavao Josić. Vijećnik
u Gradskom vijeću Grada Vukovara

Posljednje vijesti