Podijeli:

Vijećnik Živog zida u Gradskom vijeću grada Velike Gorice, Zvonimir Stjepić, podnio je dva amandmana na Prijedlog proračuna za 2018. godinu te jedan prijedlog za promjenu Poslovnika.

Prvi amandman se odnosi na povećanje pomoći za novorođeno dijete na 3925kn.
„U proračunu postoji stavka „Naknade dužnosnicima koji dužnost obavljaju profesionalno“ , odnosno bonusi na plaće. Prema tome podnio sam 1. amandman da se ukinu bonusi na plaće gradskih dužnosnika i da se taj novac usmjeri na pomoć za novorođenčad. Što bi značilo da bi ta pomoć sa sadašnjih 2250 kn postala povećana na 3925 kn.“

Drugi amandman predlaže smanjenje ukupnog izdvajanja za plaće isplaćivane iz proračuna i prebacivanje sredstva u smanjenje cijena vrtića sa sadašnjih 590kn na manje od 490 kn.
„Svi iz Velike Gorice moraju biti svjesni da su proračunska sredstva pogrešno raspoređena te da se grad bespotrebno zadužuje. Naime, gradske vlasti su za 2018. godinu odlučile da će se za plaće isplaćene iz proračuna grada potrošiti 27 milijuna kuna više nego što je zakonom dopušteno. Proračun iznosi 325 milijuna kuna. Tako da umjesto maksimalnih 65 milijuna kuna, grad će za plaće izdvojiti 92 milijuna kuna. Predloženo je smanjenje za 3 % odnosno za 2.7 milijuna kuna što bi preusmjereno na smanjenje cijene vrtića snizilo cijene vrtića za minimalno 100 kuna odnosno na iznos ispod 490 kn.“

Prijedlog promjene Poslovnika se odnosi na prava i dužnosti vijećnika, zabrana poslovanja s gradom vijećnicima putem svojih tvrtki.
Promjena se odnosi na Pravilnik rada Gradskog vijeća odnosno na dopunu članka 24. Vijećnik se u obavljanju privatnih poslova, gospodarskih i drugih poduzetnosti, bilo za sebe ili za svojeg poslodavca, ne smije koristiti položajem vijećnika i naglašavati tu funkciju. DOPUNA – Vijećnik koji je vlasnik, suvlasnik, prokurist ili nositelj neke druge izvršne dužnosti tvrtke ili obrta s kojima Grad Velika Gorica potpisuje ugovor odnosno čije usluge koristi Grad Velika Gorica, više ne može obnašati vijećničku dužnost.
„U svrhu čišćenja politike od interesnih skupina, političke trgovine, gospodarskih malverzacija i sličnih protuzakonitih radnji koje se odvijaju svakodnevno. Podršku sam dobio i od državnog Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa.“

Svi amdandmani Živog zida odbijeni su od strane vladajućih na sjednici u ponedjeljak 11.12.2017., tako je HDZ još jednom dokazao da ne misli na građane.
Više se je raspravljalo o hrastovini za Kučki most i o turopoljskoj svinji nego o problemu grijanja, rekao nam je za kraj Stjepić.

Posljednje vijesti