Podijeli:

Danas je Živi Zid dao podršku obitelji Ukella kako bismo oštro stali protiv provedbe javne dražbe i prodaje jedinog doma.

Ovrhovoditelj je HEP d.o.o. i Tehstan d.o.o., a prodaja nekretnine se upravo odvija zbog duga od oko 80.000 kn za struju i pričuvu. Živi zid neće dopustiti prodaju, a niti time posljedičnu deložaciju tročlane riječke obitelji sa zdravstvenim poteškoćama.

Iako obitelj Ukella već 8 godina živi bez struje i u mraku u 21. stoljeću, HEP se odlučio kako ni to nije dovoljno, već ovršuje nekretninu radi naplate duga koji je daleko manji od vrijednosti same nekretnine, kako je to inače slučaj s otimačinom imovine.

Moramo naglasiti da je HEP državna tvrtka te kako ovim činom de facto država izbacuje svoje građane na ulicu. Također je apsurd da HEP, koji ima vlastitu pravnu službu, ovakve slučajeve prosljeđuje odvjetničkim društvima zbog čega se troškovi ovršenika drastično povećavaju pa su tako sudski troškovi i kamate često veći od glavnice.

Ako je HEP kao državnu tvrtku imalo briga za svoje sugrađane, onda bi osim zaustavljanja iskapčanja struje i izbacivanja obitelji na ulicu, u najmanju ruku njihova pravna služba trebala raditi poslove naplate, a ne novcem ovršenika skupo plaćati privatna odvjetnička društva, u ovom slučaju odvjetničko društvo Vukić i partneri kao punomoćnici HEP-a.

Antonio Dražović, koordinator Živog zida za Primorsko goransku županiju stupio je u kontakt sa odvjetničkim društvom Vukić i partneri. Iako je HEP ostavio otvorene ruke odvjetničkom društvu, kod Vukića nije naišao na razumijevanje za tešku životnu, materijalnu, socijalnu i zdravstvenu situaciju obitelji Ukella, već su odlučili nastaviti s ovrhom i javnom dražbom bez mogućnosti njene odgode koju smo i zatražili.

Također, lokacija predmetne nekretnine je centar grada, i svakako je isplativo ovršnoj mafiji otimati domove hrvatskih obitelji jer oni vrijede enormno više od samih dugova. U konkretnom slučaju nekretnina vrijedi oko 600.000kn. Svjedoci smo takve prakse dugi niz godina.

Današnja odvjetnička društva zajedno s državnim institucijama postali su crna rupa koja otima imovinu i novac na nesreći sugrađana u koju ih obično država i takva društva dovedu. Posao s ovrhama postao je unosan biznis, a oni koji bi nas trebali štititi i čuvati pojavljuju se u ulozi egzekutora i tlačitelja.

Svjestan sam težine ovih riječi i eventualnog bijesa koji ću izazvati kod nekih, ali s punom odgovornošću tvrdim i stojim iza svega navedenog kao i svi moji kolege iz Živog zida koji se neumorno i altruistički borimo sve ove godine za dostojanstvo, egzistenciju i budućnost naših sugrađana. Jer istina je, svi smo u problemu, djelovati se mora, jer kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost. Danas ujutro podnijeli smo tužbu za nedopuštenu ovrhu Općinskom sudu u Rijeci te zahtjev za obustavu javne dražbe – izjavio je Antonio Dražović.

Molimo cjelokupnu javnost da se, kako u ovom slučaju tako i u sličnim slučajevima, solidarizira s ovršenicima i ne kupuju na dražbi jedine nekretnine sugrađana koje država, banke i kriminalci otimaju uslijed nesretnih okolnosti pojedinačnih obitelji.