Podijeli:

Članstvo Živog zida se proteklog vikenda mobiliziralo s ciljem promocije prijedloga Ovršnog zakona kojim bi pomogli velikom broju građana. Ovrhe su tema kojom se Živi zid bavi od svog nastanka i to je jedan od glavnih problema koji treba hitno i cjelovito rješenje.

Radna skupina Živog zida je izradila potpuno novi Ovršni zakon po uzoru na najbolje svjetske i europske primjere, a prilagođene Hrvatskim prilikama, koji će uskoro ići u saborsku proceduru.
Novi Ovršni zakon predviđa brojne mjere koji bi popravili status i zaštitili egzistenciju svih dužnika, najvažnije točke su:

1. Ovrhe se vraćaju sudovima, to znači ukidanje troškova odvjetnika i javnih bilježnika što smanjuje ukupni dug.
2. Božićnice i regresi se izuzimaju iz ovrhe, građanima ostaje više.
3. Provođenje postupka ovrhe se radi bez agencija za naplatu potraživanja, to znači manje troškove i ukidanje legalnog lihvarenja.
4. Jedini dom i egzistencija građana je zaštićena. Ne smije se dovoditi građane na rub egzistencije zbog dugova, poštivat će se osnovna životna prava čovjeka.

Uz promoviranje prijedloga Ovršnog zakona, članovi Živog zida su dijelili mandarine i jabuke otkupljene od domaćih OPG-ova, time Živi zid nastavlja pružati podršku domaćim proizvođačima i poljoprivrednicima.

Hoće li se za mnoge građane spasonosni prijedlog prihvatiti ili ne, ovisi o saborskim zastupnicima, odnosno o građanima koji (ne)biraju saborske zastupnike.

Posljednje vijesti