Podijeli:

Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Živog zida održao je tiskovnu konferenciju ispred zgrade Imunološkog zavoda u Zagrebu sa kolegom Ivanom Lovrinovićem, zastupnikom u Hrvatskom saboru.

21. stoljeće je stoljeće kriza. Znamo za klimatsku krizu, za energetsku krizu, trenutno smo u korona krizi, do sada je 2007. bila financijska kriza te kriza eura, a stoljeće je tek počelo. Upravo u takvim uvjetima Hrvatska mora bi okrenuta sebi, mora proizvoditi i krvne pripravke i sve druge biotehnološke proizvode koje je proizvodio Imunološki zavod – rekao je na početku Ivan Vilibor Sinčić.

Znate da sam bio predsjednik Saborskog istražnog povjerenstva za Imunološki zavod, da su samo poslušali dio naših preporuka danas bi epidemiološka situacija u Hrvatskoj bila kudikamo povoljnija.

Izuzetno je važno imati zdravstvenu zaštitu u području virusa i u tome značajno doprinosi Imunološki zavod. Prava vrijednost Imunološkog zavoda i najveći kapital su sojevi virusnih cjepiva od kojih se mogu napraviti milijuni cjepiva. Taj kapital se procjenjuje na vrijednost od dvije miljarde kuna. Došli smo reći da se u roku od 3 mjeseca mora riješiti pitanje Imunološkog zavoda. Sredstva postoje, a svi će dati zajam razvoju zavoda obzirom na kapital koji leži u sojevima. Imunološki zavod u roku 10 godina može ponovno postati svjetski brend te u IMZ mogu raditi najveći svjetski stručnjaci biotehnologije. Svi preduvjeti postoje, pitanje je samo političke volje koje trenutno nema – rekao je Ivan Lovrinović i dodao.

Smatramo da IMZ treba biti izmješten na područje npr. Velike Gorice ili Sv. Ivana Zeline, zbog nižih komunalija i treba biti suvremeni i moderni zavod na jednom mjestu. Međutim, planovi raznih jastrebova proteklih godina su bili rasturanje zavoda i preuzimanje atraktivnog zemljišta za izgradnju atraktivnih vila.

Imunološki zavod treba obnoviti. Kapital postoji. Obnova rada košta 100-200 milijuna kuna. Nekretnine u Rockefellerovoj 2010. procijenjene su na 120 milijuna i da je to isto kapital koji treba iskoristiti. Hrvatska se prema Europi obvezala da je upravo biotehnologija prioritet pri povlačenju novca uz EU fondova. Bandić je samo jučer 177 milijuna kuna dao za obnovu dječjih igrališta, posao koji je procijenjen na 5 milijuna kuna. 200 milijuna kuna vrijedi jedan brod koji smo iz proračuna platili Debeljaku za brod koji nije nikada napravljen. Todorić nikada nije za Smokvicu platio koncesiju itd. U ovoj zemlji novaca ima dovoljno za Imunološki zavod. Problem je u političkoj volji koje do sada nije bilo. Vladama koje su upravljalo ovom zemljom je smetao koncept jedne pametne, proizvodne Hrvatske kojoj je cilj bio razvijati sebe, hraniti i liječiti sebe. Same po sebi, ove vlade nikada neće obnoviti Imunološki zavod. Učinit će se to samo uz promjenu političkog vodstva – izjavio je Sinčić.

Vlade očito smatraju da su hrvatski građani budale i da ne vide njihovu nesposobnost i tome treba stati na kraj. Takva nedefinirana situacija traje već 30 godina. Pozivam sve građane da vrše pritisak da se obnovi ova institucija. I još želim istaknuti da je sva struka rekla da ova lokacija nije pogodna za nastavak rada Imunološkog zavoda. Ovdje riječ automatizacija ne postoji. Treba nam moderan pogon na periferiji Zagreba.