Podijeli:

Danas, 22. listopada 2018. godine Živi zid je u Središnjici održao press konferenciju povodom nepravomoćne presude Ivi Sanaderu u slučaju Hypo, dok je za slučaj Dioki-HEP, zajedno s Robertom Ježićem oslobođen svih optužbi.

Ivan Vilibor Sinčić: Mislim da niti jedan hrvatski građanin ne može i ne smije biti zadovoljan ovakvom presudom.

Predsjednik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić na početku press konferencije je rekao:
“Ivo Sanader zadnjih je godina, sad već njih desetak, postao jedan simbol i korijen političke korupcije u Hrvatskoj i on je bio jedan indikator na koje sve načine ta korupcija može metastazirati.

Tako smo imali afere Ina-Mol, Hypo, Planinska, Fimi-media, Dioki-HEP i tko zna što je još Sanader radio a da se nije dignula optužnica. To će budućnost možda tek pokazati.

Jedna je užasna sramota, ne samo na hrvatskoj razini nego i na svjetskoj razini kada je jedan premijer umočen u kriminal.

Zamislite, jedan premijer koji je šest godina vladao Hrvatskom i HDZom gotovo diktatorski, despotski, kao veliki gazda, on je cijelo to vrijeme poticao i cijelu svoju stranku, znamo i ministri su oko njega neki osuđivani, opet na smiješne kazne, poticao ju je i predsjedao je na način da se tolerira kriminalni način upravljanja. Način upravljanja koji šteti hrvatskom društvu i gospodarstvu.

Upravo je za vrijeme Sanadera najviše je bujao nepotizam i klijentelizam, bez stranačke iskaznice HDZa ništa se nije moglo kao što se ni danas ne može.

On je za mnogo toga što se tiče današnjeg stanja Hrvatske odgovoran. Od gospodarskog stanja, društvenog stanja te na mnogim drugim segmentima.

Presude su skandalozne, slabe, male, mršave, one su mizerne.

Svega 2.5 godine za onaj prvi slučaj koji se tiče afere Hypo, odnosno ratnog profiterstva. Šalje se ponovno poruka da se kriminal isplati, da se isplati krasti, ako sudjelujete u takvim aktivnostima da nećete nikada niti morati vratiti sve natrag a kamoli da kazna odgovara djelu koje ste učinili. Također, oslobađajuća presuda u slučaju Dioki-HEP, to neću niti komentirati.

Hrvatsko pravosuđe nažalost još uvijek nije u stanju niti jednog od krupnih kriminalaca iz gospodarstva ili politike osuditi tj. stati mu na kraj.

Mislim da niti jedan hrvatski građanin ne može i ne smije biti zadovoljan ovakvom presudom. Ona nosi neku etiketu ratnog profiterstva. Mnogi ratni profiteri kojima se nije stalo na kraj u Hrvatskoj još postoje , ali toliko sramotna i mala kazna jednostavno je neprimjerena i šalje jako ružnu poruku da se stanje u Hrvatskoj ne mijenja, da nismo počeli osuđivati kriminalce i da se kriminal isplati.

Ova kazna šalje jednu potvrdu što je HDZ i što je Sanader napravio od njega. Ta poruka jasno glasi da je HDZ stranka koja okuplja ratne profitere, veleizdajnike i štetočine svih vrsta.”

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar usporedio je ovu presudu sa drugim primjerima presuda u Hrvatskoj: “Vidjeli ste svi presudu od sina jednog generala, njega su ulovili s velikom količinom droge i novca, on je za to dobio rad za opće dobro.

S druge strane ovdje imamo drugi slučaj izrazito ozbiljnog kriminala, radi se o ratnom profiterstvu, radi se o milijunskim iznosima. Kazna samo 2.5 godine zatvora. Što znači da po izjavama njegovih odvjetnika neće morati u zatvor čak i da presuda postane pravomoćna. To je drugi apsurd. Treći apsurd je taj da je Huanito niti kriv niti dužan, samo zato što se htio liječiti dobio 2 godine zatvora.

Dakle Huanito i pas Medo, oni su krivi. Sin generala je dobio rad za opće dobro, a premijer koji je bio na tako visokoj poziciji i uzeo toliko novaca dobio je samo 2.5 godina zatvora.

Ivan Vilibor Sinčić je za kraj poručio: “Sjećam se kada sam kao srednjoškolac pratio politiku tada je na tjednoj pa i na dnevnoj bazi bila po jedna afera, krade se ovdje krade se ondje u vrijeme Sanadera.

Sjetimo se Kalmete, Čobankovića pa i Kolinda je bila dio te vlade. Sjetimo se Karamarka koji je isto bio član tih Sanaderovih vlada. Znamo uz koga se on veže i uz kakve konotacije te da je bio u sukobu interesa. Gospodin Milinović je također dio tog miljea.

To je sve ekipa, u najmanju ruku sumnjivog morala, ekipa koja se, vrijeme pokazuje ili će pokazati, debelo okoristila svojim položajem i koja je debelo unazadila Hrvatsku!

Nadam se da će nakon žalbi na višem stupnju biti izrečena maksimalna kazna i Ivi Sanaderu i Robertu Ježiću.

Trebaju poslati ovo društvo, Država i na kraju krajeva suci jasnu poruku da se kreće u obračun s kriminalom, pogotovo organiziranim kriminalom te da se takve stvari više neće tolerirati.

Ovdje ne govorimo o jednom gradonačelniku ili županu, govorimo o jednom premijeru, osobi koja je bila šef Države, o osobi koja nas je predstavljala u inozemstvu, govorimo o nekome tko je bio izrazito utjecajan te je dugi niz godina mogao utjecati na društvo i institucije i to je jedno zlo koje treba sasjeći u korijenu.” zaključio je.

Posljednje vijesti