Podijeli:

Živi zid je povodom Svjetskog dana zdravlja upozorio javnost na problem uvođenja 5G tehnologije bez studije utjecaja na ljudsko zdravlje i ilegalno postavljenih baznih stanica. U Hrvatsku bi 5G tehnologija trebala stići prije nego u ostatak Europe.

Glavni tajnik Živog zida i nositelj liste za Europski parlament Tihomir Lukanić upozorio je da je Bruxelles odustao od uvođenja 5G tehnologije prije nego se obave istraživanja o utjecaju na ljudsko zdravlje s objašnjenjem da ne žele da njihovi građani budu pokusni kunići.

Živi zid također smatra da građani Republike Hrvatske ne trebaju biti pokusni kunići, te da je prije unošenja bilo kakve tehnologije potrebno provesti studije utjecaja na ljudsko zdravlje.

Osim problematične 5G tehnologije, u Hrvatskoj postoji još jedan problem povezan sa telekomunikacijama, a to su bazne stanice koje su većinom postavljene ilegalno.

„Naša studija, koju smo proveli u Zagrebu, utvrdila je da je oko 70% baznih stanica postavljeno protupravno, a da njih 80% nema uporabnu dozvolu“, rekao je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Postojeći Zakon o zaštiti od neionizirajućeg zračenja, koji nije dovoljno dobar, zabranjuje postavljanje baznih stanica na područje niskogradnje, u blizini škola, vrtića i bolnica, a stavljaju se. Grad Zagreb je također definirao standarde koje telekomunikacijske kompanije ne poštuju, a državne inspekcije ne reagiraju. Čak i one stvari koje su propisane zakonima se ne poštuju, vlada divlji zapad, a institucije nisu dorasle da uvedu reda.

U uređenim državama za postavljanje bazne stanice potrebno je ishoditi građevinsku dozvolu, u Hrvatskoj samo uporabnu dozvolu i dozvolu ministarstva zdravstva da su sigurne. Živi zid je poslao upit ministarstvu koliko baznih stanica ima njihovu dozvolu, ali s obzirom na to da je to jedno od najneuređenijih ministarstava, odgovora još uvijek nema.

Profesorice Goranka Dorotić i Maja Očko Šunjić, obje s liste Živog zida za Europski parlament, iskazale su zabrinutost zbog nepoštivanja zakona i postavljanja baznih stanica blizu škola u kojima rade. Očko Šunjić je izračunala da je bi Hrvatska mogla uprihoditi od pola milijarde do milijardu kuna, samo na kaznama koje bi trebale biti naplaćene teleoperaterima jer ne rade legalno, međutim državna inspekcija ne želi izaći na teren.

Ankica Kosovec Krželj iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog značenja naglasila je da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala elektromagnetska zračenja kao 2B, odnosno mogući uzrok raka, a da Hrvatska po broju oboljelih prednjači u Europi.

Znamo da je hrana loše kvalitete koja se plasira hrvatskim građanima bitan faktor u zdravstvenoj slici građana, ali postavlja se pitanje i koliko utjecaja imaju bazne stanice. Želimo odgovore, želimo uređene sustave, želimo da naši građani žive zdravo i slobodno! 5G tehnologija može biti implementirana tek kad se pobrinemo za sigurnost građana! Živi zid će upravo zbog toga predložiti u Sabor novi Zakon o zaštiti od neionizirajućeg zračenja kojim bi riješili navedene probleme.

Ovim putem vas pozivamo da se maksimalno osvijestite o problemu elektromagnetskog zračenja, da boravite u prirodi, da izbjegavate nezdravu uvoznu hranu iz monopoliziranih supermarketa i da se okrenete tržnicama i organskim domaćim proizvođačima.

Posljednje vijesti