Podijeli:

Na temelju nalaza Državne revizije i direktnog razgovora s radnicima Živi zid zbog sumnje u teška kaznena djela izvlačenja i pranja novca iz državnog proračuna diže tužbu protiv 13 osoba koje su sudjelovale u tim procesima restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta. Danas je fokus bio Brodosplit, ali najavljene su i nove tužbe.
Kaznene prijave idu protiv Tomislava Debeljaka i osmočlane Uprave, bivših premijera Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i sadašnjeg Andreja Plenkovića, te bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Od 2012. godine do danas u brodogradilišta su upumpane velike količine državnog novca, počelo je s Vladom Zorana Milanovića, a nastavilo se do danas, unatoč tome što svake godine državna revizija utvrdi da se novac troši nenamjenski odnosno da se ne poštuju ugovori o prodaji i prijenosu dionica brodograđevne industrije.

Konkretno u Brodosplit je od 2012. do 2017. dano 1.503.000,00 kuna državnih subvencija, a Debeljak koji je preuzeo vlasništvo je trebao ispoštovati točke ugovora za koje je primao taj novac.

„U ugovoru bilo dogovoreno da će g. Debeljak napraviti u 27 mjeseci 14. brodova točno određenog tipa, on nije napravio niti jedan. Također svake sljedeće godine trebao je napraviti 7 godova godišnje, do danas tih brodova nema. Debeljak se obavezao dati 2,4 milijarde novca iz DIV-a u Brodosplit, on to do danas nije napravio“, rekao je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

RH ima pravo tražiti poništenje ugovora, povratak na stanje 2012. godine i povrat novca koji je dan u Brodosplit. (podebljano)

Osim toga, postoje indicije da je Debeljak preko Brodosplita poslovao s offshore tvrtkama na Maršalovim otocima, za koje postoje informacije da je on vlasnik. Država je preko HBOR-a plasirala stotine milijuna kuna na te otoke, iako je preporuka Europske unije da se s njima ne posluje zbog malverzacija i kriminala.

Što se konkretno tiče kaznene prijave važno je za naglasiti da prilikom privatizacija vrijeme došlo je izvlaštenje zemlje uz more od brodogradilišta. Država je ušla kao vlasnik preko pomorskog dobra, isplatila je brodogradilištima zemlju i Brodosplit je tad bio negdje na nuli. Unatoč tome, mi odjedanput imamo milijardu i pol minusa.

Sinčić je naglasio da je vrlo vjerojatno da se tu radi o napuhavanju troškova, da bi se što više novca moglo izvući iz države.
„Tko je u ministarstvu napravio tu procjenu, stoje li oni svojim imenom i prezimenom iza te odluke? Ili je on to možda dobio od Debeljaka“, upitao je Sinčić.

Ovdje se radi o nizu kaznenih djela navedenih u Kaznenom zakonu:

Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, Članak 246.
Prevara u gospodarskom poslovanju, Članak 247.
Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, Članak 248.
Utaja poreza ili carine, Članak 256.
Subvencijska prevara, Članak 258.
Zločinačko udruženje, Članak 328.
Zlouporaba položaja i ovlasti, Članak 291.
Nezakonito pogodovanje, Članak 292.
Trgovanje utjecajem, Članak 295.

„Imamo cijeli niz dokumenata kojim ćemo potkrijepiti našu tužbu. Naše je mišljenje da se ovdje radi o teškim slučajevima izvlačenja i pranja novca. Tražit ćemo da Državna revizija i DORH uđu u brodogradilišta i da utvrde realno stanje, Sabor to može po zakonu napraviti“, istaknuo je Sinčić.

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac predstavio je rješenja Živog zida za spas brodogradnje, a to je nacionalno objedinjenje i restrukturiranje svih brodogradilišta.
“Treba sustavno riješiti sva brodogradilišta, a ne jedno po jedno. Trebamo jedan nacionalni tim koji će u razumnom roku od 90 dana napraviti strategiju što će se događati u idućih 10 godina, maknuti politiku iz odlučivanja, poništiti pretvorbu škverova. Tek tada mogu krenuti pravednim smjerom, kojim bi mogla krenuti industrijska proizvodnja, rasti izvoz, a mogla bi se sačuvati i radna mjesta“, zaključio je Bunjac.

Posljednje vijesti