Podijeli:

Živi zid podnosi nove kaznene prijave zbog malverzacija u hrvatskoj brodogradnji. Vlada zadnjih godina upumpava novac u brodogradnju, brodovi se ne rade, novac se troši nenamjenski, sklapaju se mutni poslovi i situacija se ne popravlja.

Postoji opravdana sumnja da se napumpavaju troškovi restrukturiranja brodogradilišta da bi se izvlačilo što više novca. Naime, 2013. godine procijenjena vrijednost restrukturiranja Brodosplita iznosila je 660 milijuna kuna, a nakon nekoliko mjeseci se popelo na 1,5 milijardi, postavlja se pitanje kako je to moguće, tko stoji iza tih brojki?

Od 2013. do 2017. godine u Brodosplit je upumpano 1,5 milijardi kuna. Osim toga, 2011. godine Vlada je temeljem Sporazuma o uređenju imovinsko pravnih pitanja isplatila brodogradilišta za izvlaštenu zemlju za pomorsko dobro, što je uzrokovalo da Brodosplit te godine bude u plusu 1,7 milijardi kuna. Također, HPB i HBOR dale su minimalno milijardu kuna Brodosplitu odnosno Debeljaku.

Protiv Uprava i Nadzornih odbora HBOR-a i HPB-a iz vremena kada su se davana jamstva na kredite dižu se kaznene prijave po sljedećim člancima Kaznenog zakona:

Članak 247. Prevara u gospodarskom poslovanju
Članak 256. Utaja poreza i carine
Članak 258. Subvencijska prijevara
Članak 291. Zlouporaba položaja i ovlasti
Članak 292. Nezakonito pogodovanje

„Ako je revizija jasno utvrdila da se novac troši nenamjenski, a u Članku 258. jasno piše da je kazneno djelo ako se subvencijski novac troši nenamjenski, što čekaju Dražen Jelinić i državno odvjetništvo pet godina“, pitao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Kredit u iznosu od 649 milijuna kuna dan je tvrtki Polaris Exploration Inc s Maršalovih otoka iza koje stoji g. Debeljak.
„Ministar Horvat je znao da se novac upumpava u milijardama, a da brodova nema nigdje, unatoč tome, on sudjelovao u odobravanju tog kredita koji nikada neće biti vraćen, bez pravih kolaterala i u vrijeme dok su Maršalovi otoci bili na crnoj listi EU za poslovanje.
Sve to su gledali i drugi ministri, koji su po službenoj dužnosti Nadzorni odbor Hrvatske banke za obnovu i razvoj. To je gospodin Zdravko Marić, Gari Cappeli, Tomislav Tolušić, Predrag Štromar i Gabrijela Žalac. Protiv svih njih također ide kaznena prijava“, rekao je Sinčić.

Debeljak je poslovao preko tvrtki s Maršalovih otoka da ne bi morao platiti porez i carinu za opremu za opremu za brodove. Dakle država je davala javni novac na Maršalove otoke da bi Debeljak izbjegao porez i carinu.

Osim gore navedene tu je i tvrtka Polar Expeditions Inc koja je također dobila jamstvo 2017. godine za izgradnju broda koji je trebao u proljeće 2019. biti spreman za plovidbu. Oko 10-ak tvrtki s Maršalovih otoka su povezane u malverzacije, sve je navedeno u prijavi. Uz sve navedeno Živi zid smatra da je nedopustivo da se Debeljaku da i Uljanik.

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ponovio je rješenja Živog zida za spas brodogradnje. Treba napraviti dubinsko snimanje do 2013. godine kada je napravljena privatizacija brodogradilišta i provesti kazneni progon protiv subvencijske prevare. Zbog nepoštivanja odredbi ugovora RH ima pravo tražiti vraćanje uloženog novca i poništenje privatizacije. Potrebno je okrupniti brodogradnju, a državne subvencije ulagati u istraživanje i razvoj, a ne na troškove.

Posljednje vijesti