Podijeli:

Živi zid se danas okupio ispred Hrvatske brodogradnje – Jadranbrod kako bi nastavio kampanju protiv brodograđevne mafije u Hrvatskoj.

Protiv poduzeća koje prima milijarde državnih subvencija i povlaštenih kredita za točno određene brodove, a koje ne grade niti su ih izgradili, što je potvrdila i Državna revizija i Hrvatska Brodogradnja – Jadranbrod, stručno tijelo hrvatske države za brodogradnju, ispred kojeg danas ovdje stojimo.

U cijelom moru nepravilnosti, osvrnut ćemo se danas na događaje koji se tiču financiranja i izgradnje, odnosno bolje rečeno neizgradnje, broda Nov. 487 kojeg u splitskom škveru gospodin Debeljak gradi sam za sebe, odnosno za svoju firmu Polaris Exploration INC. osnovanu na Maršalovim otocima.

Danas se ovdje u 9.30 održava sjednica NO HB-J na kojoj će prema našim informacijama doći do smjene dugogodišnjeg direktora dipl. ing. brodogradnje Siniše Ostojića. Jedini krimen gos. Ostojića je taj što nije htio krasti, odnosno što nije htio staviti svoj potpis na krivotvorena izvješća o stupnju gotovosti i namjenskom trošenju stotina milijuna kuna koji je država preko HBOR-a dala za izgradnju broda 487. Krivotvoreno izvješće po narudžbi Debeljaka izradila je konzultantska firma Weselmann.

Na kriminal oko izgradnje broda Nov. 487 g. Ostojić upozoravao je od samog početka, odnosno od polovice 2018. kada je poslao pismo Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva obavještavajući ih kako Brodosplit krši ugovore, jamstvo i Odluku Vlade prema kojima se svaka kuna koja je dana za brod mora mjesečno nadzirati od strane HB-J-a. Gospodin Debeljak naime nije slao dokumente niti je dozvoljavao ulazak stručnog nadzora u svoj škver iako je to bila ugovorna obaveza i uvjet za kreditiranje.

Gospodin Debeljak sustavno obmanjuje javnost dezinformacijama i spinovima, želi se prikazati kao uspješan brodograditelj, a sustavno izbjegava plaćati porez, te zaključno s rujnom 2019. duguje preko 17 milijuna kuna poreza, a u procesu restrukturiranja 2013.-18. nije izgradio 30-ak brodova za koje je dobio 1.5 mlrd. kuna subvencija i još brojne kredite.

Gospodina Ostojića su 24. rujna 2019. imenovali na novi 5-godišnji mandat, zbog izrazite stručnosti i profesionalnosti u vođenju HB-J-a, da bi došlo do naglog preokreta, nakon što je Uprava CERP-a shvatila da ucjenama, pritiscima i prijetnjama neće moći utjecati na njegovo stručno mišljenje.

Prema našim saznanjima, uspjeli su naći osobu koji bi bez pogovora potpisivala ono što Debeljaku treba, osoba koja je autor ugovora o privatizaciji i koja je 2013. omogućila Debeljaku da preuzme Brodosplit, gospodin Ruđer Friganović.

Zbog svega navedenog, Živi zid podnosi kaznene prijave protiv Uprave CERP-a zbog prijetnji i ucjena prema direktoru HB-J-a Siniši Ostojiću.