Podijeli:

Živi zid je u Hrvatskom Saboru održao medijsku konferenciju povodom propalog posla nabavke borbenih aviona F-16 Barak. Ministar Krstičević dogovorio je posao u kojem bi trebali kupiti dvanaest aviona starih preko 30 godina za 500 milijuna dolara. Analize pokazuju da se ti avioni u pravilu ne koriste duže od 30 godina, odnosno da su spremni za otpad, a mi bi trebali platiti još 500 milijuna dolara za remont istih.

„Vrlo je značajna izjava veleposlanika Kohorsta koji je rekao da je dvije godine upozoravao Izraelce da ti avioni ne mogu biti prodani“, istaknuo je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.
Poražavajuća činjenica je da je u ožujku 2017. u Izraelu za korupciju i teški kriminal uhapšeno 13 djelatnika tvrtke Israel Aerospace Industries od koje nabavljamo avione. Postavlja se pitanje zašto je Krstičević unatoč svemu ustrajavao na poslu?

„Najvjerojatniji razlog je taj što je u cijeli taj posao bila upletena i bivša tvrtka u kojoj je radio Krstičević King ICT koja je poslovni partner s tvrtkom Israel Aerospace Industries. Jasno vidimo da je u srpnju 2017. posao dogovaran, a u rujnu King ICT osniva tvrtku kćer Planet XI koja će se baviti proizvodnjom aparata za kavu, proizvodnjom aviona i remontom aviona“, rekao je Bunjac.

Potvrđuje se da ideja ovog cijelog posla nije bio povećati sigurnost Hrvatskog zračnog prostora nego da bi tvrtka King ICT dobila svoj dio kolača. Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pozvao je ministra i cijelu Vladu na odgovornost.
„Dosta više lošeg upravljanja, dosta više sukoba interesa, neka izvole odgovarati! Mora postojati odgovornost, za dobar potez nagradu, za loš potez kaznu. Pozivam ministra Krstičevića na odgovornost“, rekao je Sinčić.

Ako već uzimamo avione, onda se moramo potpuno povući iz nabavke F-16 Barak aviona i uzeti ponudu s novim avionima koji će moći adekvatno štititi zračni prostor RH minimalno sljedećih 25 godina.

Posljednje vijesti