Podijeli:

Brodosplit grupa nema sredstava za isplatu plaća. Očajni radnici su gladni i ne mogu podmirivati kredite.

Ivan Vilibor Sinčić ističe kako je istraživanje Živog zida otkrilo nove malverzacije u brodogradnji. Da je klijentelizam ono što je svojstveno svim Vladama, a one pogoduju svojim političkim klijentima – kvazi poduzetnicima. Tako se opet pokazalo da su najveći generator korupcije u ovoj zemlji upravo Vlada na čelu s premijerom. U brodogradilištu Brodosplit u Splitu, g. Tomislava Debeljaka, odvija se trenutačno dramatična situacija.

Javili su se očajni radnici jer zbog besparice i blokade 30-tak tvrtki Brodosplit grupe nema sredstava za isplatu plaća. Plaće su trebale biti isplaćene najkasnije petnaestog u mjesecu odnosno prije 11 dana, a radnici su istaknuli kako su gladni i kako ne mogu podmirivati kredite. Novac za poslove koje su odradili na brodu NOV.487 dan je još 16. kolovoza pa se postavlja pitanje gdje je novac i zašto nisu isplaćene plaće, istaknuo je Sinčić.

Brodogradilište propada zbog niza malverzacija. Ovih dana se održava igrokaz kakvog nema u niti u jednom brodogradilištu na svijetu, a radi se o lažnom porinuću broda.  Danas u Brodosplit dolazi inspekcija HBOR-a koja će potvrditi da je brod NOV.487 porinut, a što je laž, kazao je Sinčić pokazavši sliku snimljenu danas ujutro – brod ne da nije porinut nego je još na doku sa skelama i okružen dizalicama, a kada i bude porinut na njemu ima još godinu dana posla. Inspekcija HBOR-a će unatoč tome potpisati da je brod porinut kako bi g. Debeljak dobio zadnju ratu kredita NOV.487 od 22 milijuna eura.

Sinčić je pokazao listu od još 24 tehničke specifikacije, koje su potrebne da bi brod bio porinut, a koje neće biti ispunjenje mjesecima. Također, napominje da nigdje u vijestima nema ništa o porinuću broda, upravo iz razloga jer je porinuće lažno. Istaknuo je da su još mnogi dokumenti i događaji krivotvoreni, kao na primjer dva puta početak rada na crnoj metalurgiji, rezanju čelika, prvi puta 28.01.2019., a drugi puta opet 18.03.2019., zatim dva puta polaganje kobilice broda 10.6.2019., a onda stvarno 01.08.2019.

Tako i ovom slučaju dolazi do lažnog knjigovodstvenog porinuća 26.02.2020.  kako bi se zadovoljili uvjeti za zadnju ratu kredita, a  stvarno porinuće će se čekati mjesecima.

HBOR, nova uprava Hrvatske Brodogradnje – Jadranbroda i uprava Brodosplita sudjeluju u krivotvorenju dokumentacije za ratu od 22 milijuna eura, a sve operacije aneksom ugovora blagoslovio je po članku 35. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna, ministar Zdravko Marić.

Kad brod i bude porinut trebat će još oko 25 milijuna eura i oko godinu dana da se završi,  pa se postavlja pitanje odakle novac za završetak broda kada je ova rata iz veljače 2020. zadnja rata kredita? Namjenski novac za brod NOV.487 potrošen je na nezakonite načine za dovršetak nekog ranijeg broda, a kako bi završio sadašnji brod Brodosplit mora uzeti novac namijenjen za neki sljedeći koji ugovori, a to je način na koji je radio Uljanik prije sloma.

Sve nam ovo govori da je situacija u Brodosplitu neodrživa.

Sinčić je upozorio kako se HBOR neće moći naplatiti stotine milijuna kuna kredita ako Brodosplit krene putem Uljanika, kod kojega je pak ostalo 540 milijuna kuna nenaplaćeno.

Sve ove navedene  malverzacije i krivotvorenja, zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu subvencija, prijavit će nadležnim tijelima.