Podijeli:

Ivan Vilibor Sinčić izjavio je da je ministar Tomislav Ćorić dana 21.12.2018. godine donio Odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada te da je ta Odluka stupila na snagu 31.12.2018.g., a objavljena je u Narodnim novinama tek 09.01.2019. godine što jasno pokazuje da je stupila na snagu prije nego je itko uopće mogao znati za tu Odluku što je apsurd.

Nakon toga javlja se novi apsurd – ministar Tomislav Ćorić uočava da Odluka nije u skladu s važećim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, pa ide mijenjati taj Zakon kako bi ga uskladio s Odlukom, umjesto da se Odluka pokorava Zakonu. I iz Odluke se vidi da se odlagalište Košer mora zatvoriti i da se sve smeće mora voziti na drugo bračko odlagalište – Kupinovicu. Ministar Ćorić dekretom, svojevoljno, bez ikakve procjene i analize kako će to utjecati na već donesene dokumente od strane grada i na okoliš, vrši pravno nasilje i ugrožava zdravlje ljudi. Dolazimo tako i do konačnog apsurda odnosno neustavnosti novoga Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Naime, neustavan je jer ne može ministar Tomislav Ćorić Odlukom narediti niti komunalnim poduzećima niti gradskom vijeću grada Supetra da primi otpad iz nekih drugih odlagališta, jer je to jednostavno nije u njegovoj nadležnosti, već nadležnosti gradova i općina prema organskom Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Takav potez razbjesnio je mnoge pa tako danas imamo desetak zahtjeva za ocjenu ustavnosti od strane gradskih vijeća, gradova i općina diljem Republike Hrvatske. Ocjena ustavnosti je i podnesena od strane Gradskog vijeća Grada Supetra- predmet U-I-2834/2019 te je urudžbirana 1.7. ove godine. Zakon o Ustavnom sudu u članku 36. jasno definira da se takvi zahtjevi moraju rješavati po hitnom postupku i to najkasnije 30 dana od zaprimanja. Do danas to nije učinjeno te postaje jasno da Sud štiti Ćorićeve promašaje i krši svoj Ustavni zakon o Ustavnom sudu RH.

Ministar Ćorić igra se faraona prema Supetru jer želi obmanuti Europsku uniju kako Hrvatska rješava problem smeća, a ustvari ne rješava ništa osim što od dvije hrpe smeća radi jednu veću hrpu. Sustav upravljanja otpadom u Hrvatskoj je u potpunosti krivo postavljen i umjesto da ide korak jedan, dva pa tri, odnosno umjesto da prvo odvajamo barem pola otpada i otvorimo pogone za preradu (po sadašnjem planu su to CGO-i), a onda tek zatvorimo postojeća odlagališta, ministar prvo forsira zatvaranje odlagališta, onda planira izraditi CGO-e i onda na kraju valjda postići sortiranje – zaključio je Sinčić.

Vladimira Mascarell izjavila je kako u Supetru imaju problema zbog puno stvari, prvenstveno zbog Odluke ministar Ćorića, pa zbog izmjene Zakona i najviše što Ustavni sud ne želi riješiti predmet na vrijeme, a ministar Ćorić je krenuo u nasilno provođenje svoje Odluke, te je inspekcija za zaštitu okoliša instruirana da ide po odlagalištima i piše kazne. Pošto je Zakon o održivom gospodarenju otpadom izmijenjen, te kazne se sad pišu na osobe, na direktore komunalnih poduzeća, na gradonačelnike i ne postoji niti jedna normalna osoba u Hrvatskoj koja je direktor ili gradonačelnik ili načelnik koja može 100 000 kn platiti kazne iz svog osobnog džepa da bi izdržala taj pritisak koji se radi preko inspekcija. To je instrumentaliziranje državnih institucija od strane ministra i nama je hitno potrebna Odluka ustavnog suda i što se tiče ocjene ustavnosti Zakona o održivom gospodarenju otpadom i ocjene ustavnosti Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta.