Podijeli:

„Odbacujemo odluku Vlade o donošenju strategije o uvođenju eura! Stav Živog zida je poznat, želimo da Hrvatska država koristi kunu. Kuna ne samo da je simbol države i suvereniteta, nego bi uvođenje eura imalo niz štetnih ekonomskih posljedica“ izjavio je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Sinčić je rekao da Plenković ne ide u uvođenje eura jer bi to pomoglo Hrvatskom gospodarstvu i građanima, nego zbog bodova u Bruxellesu, da može reći da je dodatno integrirao Hrvatsku u EU i tražiti mjesto predsjednika Europskog vijeća.

Dr. sc. Dominik Vuletić, pravni stručnjak Živog zida, rekao je da eurozona ne zadovoljava uvjete za optimalno valutno područje, ona čini da se industrijski najrazvijenije zemlje i dalje razvijaju, a one nerazvijenije, da ostaju na periferiji. Neke države, poput Velike Britanije i Danske nemaju obavezu uvođenja Eura, dok neke države poput Švedske, koje isto kao Hrvatska imaju tu obavezu, zapravo koriste razne monetarne alate da ne bi uveli Euro.

„Ulazak u eurozonu znači potpuni gubitak monetarnog suvereniteta. O uvođenju eura moraju odlučiti građani na referendumu,“ istaknuo je Vuletić.

Denis Martinić, ekonomist Živog zida, ponovio je da će uvođenje eura ići na korist razvijenijim zemljama u EU, dok će slabije dodatno oslabiti. „Ulaskom u eurozonu propustit ćemo priliku materijalizacije društveno odabranih ciljeva putem nekreditnog novca i bit ćemo još više ovisni o privatnim bankama“, istaknuo je Martinić.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac želio je pojednostavniti stvari upitom žele li građani RH plaćati dugove Grčke? „Trenutno nemamo tu obavezu, a ako uvedemo euro imat ćemo tu obavezu. Zašto bi vraćali strane dugove, a ne možemo ni svoje? Grčka je izgubila 30% nacionalnog bogatstva prilagođavajući se uvjetima MMF-a, žalosno je da se to dogodilo u državi koja je kolijevka demokracije i europske kulture. Ulazak u eurozonu uzrokovat će nam velike troškove, a nema dokaza da će nam pomoći.“

Hrvatska ukoliko želi osigurati radna mjesta, isplatu mirovina, mora imati manevarski prostor, a prostor može imati samo ako zadržimo vlastitu valutu.

Ivan Vilibor Sinčić za kraj je istaknuo da ovoga časa o novčanoj masi u Hrvatskoj odlučuju strane privatne banke, i nešto malo HNB, a ako se uvede euro, sve će biti u rukama stranih privatnih banaka i ECB. Odgovorio je i na tvrdnje da će se ulaskom u eurozonu smanjiti valutni rizik, rekavši da postoji puno jednostavniji način smanjenja valutnog rizika, a to je ukidanje valutne klauzule. Rekao je da uvođenjem eura neće doći do pada kamatnih stopa jer su u Hrvatskoj banke, umjesto da se tržišno bore nudeći bolje uvjete, stvorile kartel, te da su visoke kamate problem loše regulacije banaka.

„Evidentno je da će doći do porasta cijena, do porasta cijena došlo je svuda. Očekujemo poštenu raspravu i održavanje referenduma,“ zaključio je Sinčić.

Posljednje vijesti