Podijeli:

Na zadnjem zasjedanju Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije naš član Dejan Kutičić na prijedlog Župana Darka Korena da “sam” sebi smanji plaću, ali u minornom iznosu od 200-tinjak Kuna, dao je prijedlog da smanjenje bude značajnije. Odnosno, da plaća Župana ne bude definirana politčkom funkcijom, već stručnom spremom, kompetecijom te složenosti samog radnog mjesta, odnosno posla kojeg obavlja. Na taj način prema koeficijentima definirane su plaće u javnim službama.

Kao obrazloženje Dejan Kutičić naveo je kako radno mjesto župana spada u rang kompliciranosti posla kojega bi inače na drugim mjestima obavljala osoba sa visokom stručnom spremom, najvjerojatnije pravnog smjerna. U Županiji i postoje zaposleni diplomirani pravnici na niže rangiranim pozicijama od Župana. Posao kojega obavljaju za dvostuko nižu plaču od Župana nije nimalo lakši ili jednostavniji, stoga ne postoji razlog da za istu težinu i kompliciranost posla Župan ima dvostruko veću plaću, otprilike 24 000 Kuna bruto.

Štoviše, ako ubrojimo i dodatne pogodnosti poput službenog automobila, goriva, mobitela, laptopa što prosječnog građana košta oko 3000 Kuna mjesečno, Župan je za svoj rad debelo preplaćen.

Također, Kutičić je pojasnio kako su problem Hrvatske profesionalni političari, za razliku od skandinavskih zemalja koje gaje politički sustav unutar kojeg djeluju profesionalci u politici.

Župan nije naišao na odobravanje prijedloga našeg člana, štoviše smatrajući da je takva rasprava ispod svakog nivoa, te je poradi lošeg stanja u županijskoj blagajni svoju plaću smanjio samo za otprilike 0.9 posto.

dr. med. Dejan Kutičić, Živi zid, član Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Posljednje vijesti