Podijeli:

Vladine mjere za pomoć gospodarstvu ne osiguravaju olakšanje privrednicima, nego samo odgodu njihovih obveza na određeno vrijeme, što može uzrokovati njihovo još veće opterećenje u budućnosti. Strateška je pogreška Vlade što ne razmišlja u smjeru maksimalnog povećanja domaće poljoprivredne proizvodnje za slučaj potpunog zatvaranja granica, a vrijeme za to je upravo prije i za vrijeme sjetve.

Vladine mjere ne uzimaju u obzir ni poljoprivrednike koji su u samoizolaciji. Tko će hraniti životinje, natapati i dohranjivati nasade, vršiti pripreme za sjetvu i obavljati sve druge poljoprivredne poslove dok je poljoprivrednik i/ili njegova obitelj u izolaciji? Već ionako pogođena poljoprivredna gospodarstva ne mogu si priuštiti da izgube dva tjedna vremena ili više.

Radi pomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, nositeljima i članovima koji moraju boraviti u samoizolaciji, pozivamo lokalne samouprave, općine i gradove da sudjeluju i organiziraju ljude koje će u svom kraju zaposliti kroz javne radove te da tako osiguraju obavljanje poljoprivrednih poslova onima koji su u samoizolaciji.

Druge mjere uključuju državni otkup poljoprivrednih proizvoda za robne zalihe, organizirani otkup proizvoda za trgovačke lance te ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz zaraženih područja.

Kao mjera za ublažavanje krize tražimo i osiguranje brzih kreditnih linija s nultom kamatnom stopom i bespovratnih kredita kako bi se financirala proljetna sjetva, te oslobađanje plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu.

Tražimo i ispravljanje nepravde države prema poljoprivrednicima kroz ispunjavanje njihovih zagarantiranih prava, a to je isplata poticaja u punom iznosu najkasnije do 15. travnja. Nažalost, u vrijeme sedam godina financijske ovojnice 2014.-2020. hrvatska poljoprivreda je zakinuta za cijeli jedan godišnji proračun te je vrijeme da se taj maćehinski odnos promijeni. Jedino brigom i borbom za likvidnost svakog poljoprivrednog gospodarstva može se prebroditi kriza.