Podijeli:

Sudac Hrvoje Lukšić krivotvorio je evidenciju stanja spisa

Ivan Vilibor Sinčić je na tiskovnoj konferenciji 14.02.2020. istaknuo primjer poduzetnika Ivana Močana na kojem je prikazao stanje u hrvatskom pravosuđu. Stanje u pravosuđu je jako loše na što upozorava i Europska komisija.

Ivan Močan, stalni sudski vještak, poduzetnik i čovjek koji pred sudovima, u pravilu uspješno, vodi veliki broj sporova predočio je dokaze kako su suci u organiziranim radnjama činili sve kako bi Zagrebačka banka dobila sporove. Gospodin Močan je iznio cijeli niz grubih kršenja zakona u predmetima: slučaj javnog bilježnika Ivana Adžije iz Zaprešića koji je krivotvorio vlastiti spis, pa i potvrdu ovršnosti, a suci su te radnje prikrivali. Drugi slučaj suca Hrvoja Lukšića sa Trgovačkog suda u Zagrebu koji je krivotvorio evidenciju stanja spisa – umjesto „Ivan Močan oglasna ploča“ sudac je stavio „ZABA odgovor na tužbu“.


SUCI NIKOLA RIBARIĆ I MAJA JUROVICKI sa TS Zagreb također su dali svoj doprinos nezakonitostima – u stečajnom postupku određeno je da se napravi procjena nekretnine, a sud je procjenitelju odredio i doznačio 5,5 puta veći iznos nego što je to pravilnikom o sudskim procjeniteljima određeno.


Iz tog stečajnog postupka proizašla je obaveza Zagrebačke banke protustranci  g. Močanu nadoknaditi parnični trošak, a on je izravnom naplatom pokušao naplatiti parnične troškove na račun odvjetnika, ali su se tu ispriječili sud i FINA, pored pravomoćne odluke Trgovačkog suda i pravomoćnog rješenja Općinskog građanskog suda u Zagrebu i naredili FINA-i da obustavi isplatu. U Zagrebu sutkinja OGSZ-a Iva Žutelija Krešić i savjetnica Anita Živković u roku 26 dana, donose dvije kontradiktorne presude po istom zahtjevu, istom predmetu pod istim brojem što je protuzakonito. Prvom presudom dozvoljava se ovrha nad bankom, a drugom se onemogućava. Sud poštuje drugu presudu jer mu više odgovara, a ona zakonski ne smije ni postojati.

Nadalje,  prozvao je suce Općinskog suda Novi Zagreb Tomislava Krušlina, Mariju Karađole, te suce Županijskog suda u Šibeniku, Dalibora Dukića i Sanibora Vuletina, nadalje  suce Općinskog suda u Novom Zagrebu; Matu Kukavicu, Martina Klanac, Sinišu Radanovića, Mariju Orošić Kranjčec, Nives Grubišić Đogić, Darko Župančić, Zvonimira Dodiga koji su  iz svojih spisa izvadili ključne podneske g. Močana kako bi pogodovali banci. Ovaj slučaj je samo jedan primjer manipulacije spisima–  iz predmeta su vađeni prilozi, to se već događalo i prije, sjećamo se slučaja Milijana Brkića, naglasio je Sinčić.


O zakon se ogriješila i Ivana Mašić – predsjednica Općinskog suda N. Zagreb. Pored učestalog upozorenja na nezakonit rad sudaca u Novom Zagrebu ne da nije reagirala, već je dala podršku sucima za takvo postupanje te je  u više navrata je presignirala, isključivo da se predmeti odugovlače.

Sinčić je istaknuo da je i Županijski sud u Splitu donio presudu na način da je od slova do slova prepisao presudu Županijskog suda iz Zadra.

Pod utjecajem sudaca Općinskog suda u Novom Zagrebu donijete su presude na Županijskom sudu u Zadru GŽ 631/19 u uredovanju Sanje Prosenice, Franke Zenić i Blanke Pervan, a na inicijativu suca Mate Kukavice na Županijskom sudu u Splitu – sutkinje Amara Trgo, Lidija Vojković i Senija Ledić doslovce su prepisale tekst i unijele u svoju presudu GŽ 1148/19. Došlo je do prepisivanja presude odnosno COPY/PASTE metode na drugom stupnju  što nije moguće jer suci po zakonu moraju imati svoje neovisno mišljenje.

Nadalje, u Varaždinu pak sutkinja Zlata Dombaj rješenjem ukida pravomoćnu presudu na nagovor sudske savjetnice iz Varaždina Augustine Muršić što se vidi iz samog rješenja. To je također u suprotnosti sa zakonom jer u zakonu stoji kako se „pravomoćnoj presudi se svatko u RH mora pokoriti“. Skandalozna je i izjava jedne sutkinje (Nives Grubišić Đogić) koja je izjavila da će odbaciti jednu tužbu jer se radi o jednoj respektabilnoj banci.

Za sve ove navode novinarima je podijeljen veći broj dokumenata. Sve ove nezakonitosti prijavljene su kazneno ili će biti kazneno prijavljene za zlouporabu položaja i ovlasti te za krivotvorenje službene isprave, a sa svime će biti upoznate i europske institucije, naglasio je Sinčić.