Podijeli:

Zastupnik Živog zida, Branimir Bunjac, u Saboru je, u sklopu rasprave o Zakonu o vodama i Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva, iznio je šokantne podatke o stanju zagađenosti Plitvičkih jezera.

Bunjac napominje da je 2014. godine lokalna HDZ-ova uprava donijela prostorni plan koji je dozvolio gradnju građevinskih objekata unutar najpoznatijeg hrvatskog nacionalnog parka. Otada je izdano najmanje 50 takvih dozvola koje u pravilu dobivaju tajkuni bliski vlasti. Naravno, oni o prirodi ne brinu nego zagađuju vodu umjetnim gnojivima, pesticidima i otpadnim vodama. Bunjac upozorava ako se tako nastavi, Plitvička jezera će nestati, a UNESCO već sad razmatra mogućnost da se Plitvička jezera uklone s popisa svjetske baštine zbog zagađenosti i krajnje lošeg gospodarenja.

Bunjac citira izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o kvaliteti vode s Plitvičkih jezera. U vodi ne bi smio biti niti miligram kanalizacijskih voda, no izmjeren je 131 miligram kanalizacijskih voda po litri vode. Deterdženata ne bi smjelo biti više od 1 miligrama, a izmjeren je 841 miligram po litri, dok umjetnih gnojiva i pesticida ne bi smjelo biti više od 2 miligrama po litri, no izmjereno je 3,552 miligrama po litri vode.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo utvrdio je da je voda na Plitvičkim jezerima potpuno nesukladna za ljudsko korištenje, ne samo da se ne može piti, nego ne smije doći niti u doticaj s kožom. Osim toga, ta voda često neizdržljivo smrdi.

Bunjac zaključuje kako Vlada novim zakonima namjerava prepustiti vodu, naše najdragocjenije bogatstvo, na iskorištavanje pojedincima koji će se time obogatiti. Žalosno je da se nacionalni interes opet podređuje profitu i da u Hrvatskoj ne postoji baš ništa što Vlada ne želi prodati za kratkoročni profit.

Posljednje vijesti