Podijeli:

“Otvoreno pismo podrške građanske inicijative „Cijepljenje – pravo izbora“

Poštovani zastupnici Živog Zida,

najiskrenije vam se zahvaljujemo i najsrčanije vas podržavamo u Prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koji za konačni cilj ima trenutnu obavezu cijepljenja preinačiti u snažnu PREPORUKU cijepljenja i ukidanje kažnjavanja za slučaj odbijanja.

Kao aktivisti koji smo, unatrag više godina, u neprekidnom kontaktu s roditeljima, tvrdimo da je uz trenutnu situaciju „na terenu“, jednostavno NEMOGUĆE očekivati, a kamoli postići da roditelji nastave s povjerenjem pristupati cijepljenju svoje djece. Akumulirala se iznimno velika kriza povjerenja u sustav cijepljenja, u kojem nije dovoljno roditeljima bezosjećajno reći „morate vjerovati svojem pedijatru“. Povjerenje se mukotrpno zaslužuje, povjerenje se ne „mora“.

Kako je uopće došlo do te krize povjerenja? Jednostavno. Roditelje je sustav naprosto IZNEVJERIO.

Roditelji koji posumnjaju u učinkovitost i sigurnost cijepljenja su prvenstveno oni koji su na vlastitom primjeru, primjeru svojeg djeteta, uočili neželjene reakcije cijepljenja koje nitko iz sustava nije prepoznao, priznao ili prijavio (u nacionalni sustav praćenja nuspojava). Do toga je prije svega došlo jer se obaveza cijepljenja poistovjećuje s NELEGALNIM uskraćivanjem prava na potpunu obaviještenost, koje je JOŠ UVIJEK zagarantirano Zakonom o zaštiti prava pacijenata. Većina roditelja ne dobije osnovne informacije o cjepivu unutar zdravstvenog sustava (sastav, kontraindikacije, nuspojave, provjera navodne zaštite i trajanje iste), stoga se obraćaju našoj Inicijativi za savjet i pomoć. Tek u tom trenutku oni spoznaju da su prekršena mnoga od njihovih PRAVA. Jednako su tako i neispunjene mnoge OBAVEZE liječnika prema njima, kao što je npr. ZAKONSKA OBAVEZA isključivanja kontraindikacija PRIJE cijepljenja.

U potrazi za odgovorima kako mogu ostvariti zagarantiranu NAJVIŠU razinu zdravstvene zaštite, roditelji vrlo brzo uviđaju da im sustav nemilosrdno uskraćuje pravo da dijete cijepe s odgodom ili da u određenim situacijama imaju zakonsko pravo dobiti privremenu ili trajnu odgodu cijepljenja.

Iznimno je bitno da bude jasno kako su roditelji, skeptični prema sustavu cijepljenja, zapravo itekako dobro informirani, umreženi i spremni zaštititi zdravlje svoje djece od daljnjih neželjenih posljedica cijepljenja. Koje su, da se razumijemo, već odavno prevazišle mjeru „otok i temperaturica“ i prerasle u puno strašnija svjedočenja o naglo narušenom zdravlju djeteta nakon cijepljenja u vidu čestih upala respiratornog sustava, atopijskog dermatitisa, ekcema, učestalih proljeva ili opstipacija, učestalih urinarnih infekcija, alergija, intolerancija na mnoge namirnice, cijelog niza autoimunih bolesti, te poremećaja hranjenja, spavanja, govora i razumijevanja. Da, nerijetko se većina nabrojanoga pojavi kod 1 (jednog!) djeteta. I pogoršava se sa svakim slijedećim cijepljenjem.

Broj roditelja koji za svoju djecu zahtijevaju najviši stupanj zdravstvene zaštite, koji ISKLJUČUJE slijepo vjerovanje sustavu cijepljenja, rapidno RASTE. Ovome izazovu naš zdravstveni sustav trenutno NIJE dorastao, stoga se provode (često i PROTUPRAVNE) mjere represije kojima se roditelje zlostavlja, ucjenjuje te kažnjava za „neposluh“. Roditelji se svakodnevno suočavaju s prekršajnim prijavama, prijavama centrima za socijalnu skrb i dječjoj pravobraniteljici. Najnovija sustavna metoda je i DISKRIMINACIJA potpuno zdrave necijepljene djece pri upisu u vrtiće (gdje ih pedijatri u službenim potvrdama proglašavaju NESPOSOBNIMA za kolektiv, BEZ zakonske utemeljenosti) ili čak i njihovo ispisivanje, uz ISKRIVLJENU percepciju da je ZDRAVO necijepljeno dijete zapravo ZARAZNO. Kao dokaz nefunkcioniranja sustava imamo strogo poštivanje roditelja i njihove djece koja su nositelji virusa HIV-a ili hepatitisa B koja se pri upisu NE SMIJU diskriminirati, čak štoviše – njihovi se medicinski podaci STROGO štite. Jasna stvar, tako je zakonom i propisano – a zakoni su zamišljeni da budu JEDNAKI za sve, zar ne?

Istovremeno, trend oslobađajućih presuda pred hrvatskim sudovima je u snažnom porastu, što potvrđuje činjenicu da se roditelje sasvim nepravedno optužuje za necijepljenje djece, dok JEDINA stvarna krivica zapravo leži u samome sustavu.

Zemlje u kojima se razumiju i cijene temeljna ljudska prava roditelje se NE diskriminira zbog njihovih vjerovanja i izbora načina očuvanja i unaprjeđenja zdravlja. Njihova prava se ne nazivaju „pogrešnim izborom“ niti „zanemarivanjem“ ili „zlostavljanjem“ djece. Dok su takvi nazivi, u nedostatku pravno održivih argumenata, u Hrvatskoj postali vrlo popularni. Zemlje u kojima se razumiju i cijene temeljna ljudska prava roditelje se NE kažnjava jer su uočili nepravilnosti u sustavu i usudili su ga se kritizirati, dok istovremeno pokušavaju oporaviti i unaprijediti zdravlje svojeg djeteta. KRITIKA je tu da bi se čula, a sustav koji plaćamo SVI jednako DUŽAN je prihvatiti tu kritiku i otkloniti sve nepravilnosti sustava, a ne prešutno dozvoljavati sve veću represiju sumnjive pravne održivosti. U zemljama u kojima NEMA obaveznog cijepljenja: Austrija, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Irska, Island, Litva, Luksemburg, Njemačka, Nizozemska, Norveška, Portugal, Španjolska, Švedska, Švicarska, Velika Britanija.

PRVI korak k povratu povjerenja u sustav je ukidanje obaveznog cijepljenja i svakog oblika kažnjavanja. Jer, koje bi bilo racionalno opravdanje za prisilno unošenje strane tvari u vaš organizam, a da pritom NITKO ne zna kako će to djelovati na vas ili na vaše dijete? I koji je zapravo ispravan naziv takvog postupanja…?

U nadi da će i naš Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti postati demokratski, europski i prije svega – LJUDSKI, srdačno vas pozdravljamo!

Građanska inicijativa „Cijepljenje – pravo izbora“”

General Secretary

Posljednje vijesti