Podijeli:

PIK Sljeme je tvrtka s dugom tradicijom koja je kao i mnoge druge prošla kroz privatizaciju na hrvatski način.

1992. godine PIK Sljeme iz društvenog poduzeća prelazi u dioničko društvo, a određuje joj se temeljni kapital od 60 milijuna njemačkih maraka. 2001. tvrtka Finagra preuzima Sljeme za samo 787 tisuća kuna, odnosno 201 tisuća DEM. Hrvatski fond za privatizaciju kojemu je na čelu tada bio Hrvoje Vojković prodao je dionice po cijeni od 3,90 kn po dionici, što je 1% nominalne vrijednosti dionice. Tvrtka je likvidirana 2006. godine.

Radnici koji su ulagali svoje ušteđevine, koji su dizali kredite da bi spasili tvrtku, su ostali bez posla, otpušteni su bez otpremnine, bez ulaganja, bez ikakvih odgovora hoće li im se vratiti njihova imovina. Zbog toga su podnijeli niz kaznenih prijava, među ostalim i protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je vrijedne nekretnine Sljemena prebacio na Zagrebački holding i počeo ih prodavati, prijava USKOK-u je predana 2014. međutim po toj prijavi se do danas nije postupilo.

„Ako mislite da ova priča ne može biti gora, može, netko je u međuvremenu uništio svu dokumentaciju o pretvorbi i privatizaciji, a također i kompletnu dokumentaciju o tome da su radnici dizači kredite da bi spasili posrnulu tvrtku“ rekao je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac. Pozvao je Milana Bandića, njegovu stranku i sve prebjege da utječu da se od imovine koja još uvijek postoji obeštete radnici.

Trenutno radnici odnosno mali dioničari drže oko 14% dionica, imovina tvrtke je procijenjena na oko 200 milijuna kuna, sve što oni žele je da im se vrati uložen novac.

Živi zid će uvijek stati uz obespravljenog radnika, a rješavanje kriminalne pretvorbe i privatizacije jedan je od preduvjeta da bi zemlja stala na noge.

Posljednje vijesti