Podijeli:

Zastupnik Živog zida u Hrvatskom saboru, Damjan Vucelić najavio je u ponedjeljak sa saborske govornice kako Živi zid danas predaje u saborsku proceduru prijedlog zakona kojime želi osloboditi građane plaćanja pretplate javnoj televiziji u vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

U Hrvatskoj postoji jedna TV kuća sa tržištem od 4 milijuna ljudi i sa godišnjim prihodima od 1,3 milijarde kuna. I to samo od pristojbe koja je nasilno uvedena i naplaćivana. Ta TV kuća je monopolist i to joj je osigurano pristojbom i zakonima RH. Ta TV kuća poznata je i po širenju stranačke propagande ovisno o stranci koja je na vlasti. Ta kuća poznata je i po ovrhama nad obiteljima koje zbog teške situacije nisu mogle platiti obaveznu pretplatu. Pristojbom građani plaćaju prevelik sustav protkan političkim uhljebljivanjem, nesposobnim upravljanjem i isisavanjem novca. Izvori unutar HRT-a tvrde nam da su vrata zatvorena svima osim SDP-a i HDZ-a. Plaćaju li našu javnu televiziju glasači samo te dvije stranke ili plaćamo svi mi? – upitao je Vucelić i dodao.

HRT je potrebno rashljebiti! To je činjenica. A za vrijeme dok čekamo Godota i neku sposobniju upravu, apeliramo da poslušate savjete Živog zida i omogućite ljudima oslobođenje plaćanja 80 kuna pristojbe HRT-u. HRT treba snositi svoj teret krize budući da su svih ovih godina zgrtali milijune. A ukoliko pandemija potraje još par mjeseci, a po svemu sudeći hoće, našu zemlju očekuje glad. Ukoliko ljude ne rasteretimo nameta i poreza i ne osiguramo im mogućnost preživjeti to razdoblje, čekaju nas crni scenariji pljačke supermarketa.

Damjan Vucelić najavio je također inicijative za smanjenje troškova struje i vode. Tražimo 100 kuna umanjene račune za struju i 100 kuna umanjene račune za vodu.

Nemojmo se zavaravati. Sluganskom politikom doveli smo se do zida. Situacija je to unutar koje nas očekuje zaduživanje i dugovi koje nikada nećemo biti u stanju vratiti, sve većih kamata i sve većih razlika između bogatih i siromašnih te rasprodaje naše zemlje strancima. Ako smo sada svjesni kako će ovo završiti, zar nije krajnje vrijeme da se pobrinemo za naše ljude. Umjesto da se ponašamo kao faraoni, ponašajmo se kao državnici.