Podijeli:

Živi zid u petak je najavio kako će nastojati otkloniti mogućnost da porez na nekretnine ikada bude uveden u Hrvatskoj pa će krajem rujna, odnosno početkom listopada, početi prikupljati potpise građana za referendum protiv uvođenja tog poreza.

Predsjednik Živoga zida, saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru pozvao je sve građane, stranke, udruge i sindikate koji smatraju da je taj porez napad na privatnu imovinu da se priključe tom projektu.

“Ove godine treba stati na kraj takvim i sličnim idejama. Građani plaćaju prevelik porez i trebamo se svi zajedno ujediniti i reći da ne damo svoju imovinu, a političari neka se počnu baviti neprocesuiranim kriminalom kojega u Hrvatskoj nema malo”, poručio je Sinčić.

Istaknuo je i da je referendum jedini pravi način borbe protiv tog nameta jer “u Saboru dominiraju režimske stranke koje vode istu politiku”.

“Nacionalni referendum ima pravnu moć i njega se vlast boji, njega se Plenković boji i zato idemo baš tim putem. Tako će se pokazati tko je uz režim, uz HDZ, SDP i Most, a tko je za otpor.”

Sinčić: Ne vjerujem Plenkovićevim najavama o odgodi poreza

“Prije svega treba pričekati 15. rujna da Sabor počne raditi, da vidimo jesu li to izmišljotine ili će doista nešto biti predano u proceduru”, rekao je Sinčić. Smatra da je premijer tom svojom izjavom samo namjeravao “ohladiti i razblažiti inicijative otpora” te mu poručio da u tome neće uspjeti te da Živi zid nastavlja s pripremama za referendum bez ikakvog odstupanja kako bi se  građanima dalo priliku da odluče.

Bunjac: Odgoda poreza je nastavak konfuzne politike ove vlade

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio je kako je najava odgode uvođenja poreza na nekretnine od premijera nastavak konfuzne politike ove vlade, koja luta i nema jasne odgovore na posljedice poreza koje Ministarstvo financija nameće građanima.
Podsjetio je i kako su u HDZ-u u svom programu za drugu godinu mandata najavili snižavanje stope PDV-a na 24 posto, a sada se od toga odustaje. U svom stranačkom programu, kaže, naveli su i da se porez na nekretnine ne može uvesti jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. “To nam sugerira da netko izvan HDZ-a nastoji utjecati na poreznu politiku koju provodi vlada”, ustvrdio je Bunjac aludirajući na banke, odnosno financijske centre moći koji “toliko ustrajavaju na oporezivanju, odnosno oduzimanju nekretnina građanima”.

Smatramo da je ovo zadnja crta obrane interesa hrvatskih građana i da ni po koju cijenu ne smijemo dopustiti da ni na velika ni na mala vrata građani ne ostaju bez svojih nekretnina jer onda praktički ostaju bez ikakvog uporišta za dugoročno održivu egzistenciju, poručio je Bunjac.

Lukanić: Referendum je nacionalni, nadstranački projekt 

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić istaknuo je da je referendum “nacionalni, nadstranački projekt” te pozvao sve kolege iz udruga, sindikata, stranaka, bez obzira na svjetonazor i ideologiju, da im se pridruže.

Posljednje vijesti