Podijeli:

Platforma DOSTA PLJAČKE održala je konferenciju za medije ispred zgrade Porezne uprave u Zagrebu te upozorila na skandalozno poslovanje Porezne uprave jer Porezna uprava do sada nije naplatila 28 milijardi kuna poreza.

Ivan Lovrinović, nositelj 2. izborne jedinice rekao je da je kao saborski zastupnik poslao upit poreznoj upravi i odgovor čekao 250 dana. Pitao ih je koliko se godišnje otpisuje poreznog duga zbog zastare. Odgovorili su da je to godišnje otprilike između 1,5 i 2 milijarde kuna. Također, na pitanje po kojim se kriterijima se taj dug otpisuje, porezna uprava odgovorila je da je taj odgovor porezna tajna.

Ivan Lovrinović: poštovani građani, obraćam vam se ispred koalicije Dosta pljačke. Zamislite kada u ovako maloj zemlji porezna uprava ne naplati 28 milijardi kuna poreza, koliko je to. Možemo samo zamisliti kome su otpisani iznosi od 1,5 do 2 milijarde kuna godišnje. Jesu li to pajdaši političara koji upravljaju svime pa imaju utjecaj na poreznu upravu.

Ako će naša platforma participirati u vlasti, odmah ćemo ukinuti takvu vrstu porezne tajne jer iza toga stoje interesne skupine, dok s druge strane ministar Marić ovih dana najavljujuće da će poslati svoje inspektore da pročešljaju ugostiteljske objekte. U ovakvoj korona krizi maltretiraju one koji jedva spajaju kraj s krajem.

Ivan Vilibor Sinčić upozorio je na netransparentan, nepošten, pristran i licemjeran način funkcioniranja Porezne uprave. Od kada je ministar Marić, mali od kužine Ivice Todorića, došao iz Agrokora u poreznu upravu, nastavio je sa klijentističkim pristupom funkcioniranja porezne uprave. Što to znači? Upravo ovaj broj od 28 milijardi kuna govori da postoje porezni referenti koji rade u zgradama porezne uprave diljem Republike Hrvatske koji vode pojedine predmete i koji su plaćeni da prate kako se naplaćuje porez pojedinih poreznih obveznika, a koji ne rade svoj posao. Oni su odgovorni da 2 milijarde kuna godišnje ode u zastaru. Kada ih pitate koji su kriteriji po kojima se nekome otpisuje, a nekome ne otpisuje, ne žele dati odgovor.

Sramotno je da se čekalo umjesto 30 dana, koliko je zakonski rok, 250 dana. To sve govori o načinu funkcioniranja ove uprave. Dakle, i u Poreznoj upravi kadrovira se po stranačkom ključu, klijentelističkom ključu. Uhljebljuju se kumovi i nećaci. Poznati način kadroviranja svih dosadašnjih hrvatskih vlada i političkih vlada. Tako da takav kadar pogoduje kome treba. Sve je to nedopustivo i govori da Hrvatska nije zemlja jednakih mogućnosti za sve. Platforma Dosta pljačke se bori da Hrvatska postane zemlja jednakih mogućnosti za sve.

Poreznu upravu treba reorganizirati, maknuti ju iz ralja ovih politikanata. Treba ju dati struci. Nedopustivo je da pojedini poduzetnici bliski pojedinim ministrima imaju pogodnosti da im se oprašta porez i da im se gleda kroz prste, a znamo da se kafiće imale radnje terorizira, ne samo inspekcijama, nego i fiskalizacijom i drugim mjerama. Takav način rada porezne uprave ubija hrvatsko gospodarstvo i ako se to ne dokine uništit će ga do kraja.