Podijeli:

Živi zid se pridružio radnicima Uljanika i 3. Maja u prosvjedu na Markovom Trgu. Hrvatska brodogradilišta koja su nekada bila u svjetskom vrhu proizvodnje, sada su svedena na to da posluju s minusima, da nemaju radnicima za plaće, dok si istodobno uprave isplaćuju bonuse. Vlada je redovito dobivala izvješća o stanju u brodogradnji od Jadranbroda, ali nisu učinili ništa.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić naglasio je da su brodogradnja i radnici žrtve nesposobne uprave, korumpirane Vlade i centralistički uređene Europske unije. „Ono što je bitno da se ovdje vidi je kolonijalni način upravljanja našom zemljom, EU nam diktira što smijemo, a što ne smijemo“, naglašava Sinčić te dodaje: „Rješenja su jednostavna, ili mora ući privatni kapital i staviti sposobnu upravu, ili mora država ući sa svojim kapitalom i staviti sposobnu upravu. Međutim čak i da se dokapitalizira tvrtka i stavi sposobna uprava, u uvjetima visokih kamata i nerealnog tečaja, jako je teško poslovati.“

„Potrebno je da se promijeni cjelokupna politika da bi imali budućnost!“

Zastupnici Živog zida Ivan Pernar i Branimir Bunjac naglasili su da je ovo trenutak kada odlučujemo da li Hrvatska treba brodogradnju ili je ne treba.
Radnici su jedinstveno pokazali da samo žele živjeti i raditi u Hrvatskoj, da ne žele otići u Irsku ili Njemačku, da žele stvarati i živjeti u svom gradu. Uz usklike „Ne damo škverove!“ s pravom se pitaju zašto Vlada ništa ne poduzima.

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić pozvao je radnike da ostanu ujedinjeni u borbi za svoja prava jer su oni vlasnici skoro 50% kompanije i ako budu ujedinjeni uprava ne može raditi što ih je volja.

„Svaki čovjek, svaki radnik mora doći u točku kada je spreman zauzeti se za sebe. Ovo je poruka, ljudi moraju izaći vani, moraju pokazati da imaju hrabrosti izboriti se za svoja prava.“

Podrška radnicima! Brodogradnja može i mora imati budućnost!

Posljednje vijesti