Podijeli:

Živi zid je podržao prosvjed ispred Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina u Općini Viškovo u Primorsko-goranskoj županiji. Razlog prosvjeda je zagađenje okoliša i zraka koje nastaje uslijed katastrofalnog gospodarenja otpadom.
Prilikom pretvaranja otpada u masu koja bi treba služiti kao gorivo između ostaloga nastaje i sumporovodik, tzv. „plin smrdljivac“, koji ugrožava životni prostor mještanima Viškova.

Predsjednik Živog zida i predsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša Ivan Vilibor Sinčić izjavio je da je tehnologija koja se tu koristi bila zastarjela i onda kad su je krenuli graditi te da moramo napraviti promjenu.
„Trebamo ići prema modernim tehnologijama, prema sortiranju i reciklaži, a ne da koristimo tehnologiju koja nikad nije ni trebala biti održiva“ , naglasio je Sinčić.

Vlasnici centra Marišćina su Primorsko-goranska županija, općina Viškovo, Čistoća, odgovornost leži na njima. Više uprava i direktora su se mijenjali, dok problem ostaje. Građani žele da se problem riješi odnosno da se promijeni način gospodarenja otpadom, a do tad da se centar zatvori. Danas su blokirali cestu i smatraju to uspjehom bar na jedan dan jer centar nije radio.

Živi zid podržava građane u borbi za okoliš i čist zrak, pod hitno treba napustiti stare, neodržive i ekološki neprihvatljive načine upravljanja otpadom. Moramo urediti zemlju, zaštiti okoliš i omogućiti građanima normalan i zdrav život. Borba ide dalje.

Posljednje vijesti