Podijeli:

Živi zid se odazvao pozivu radnika na štrajk kojim se radnici bore za svoja prava, ali i za sami opstanak brodogradilišta. Brodogradilišta su u teškoj krizi, prvi udar je bio na kooperante kojih se mjesecima nije plaćalo, a sada su na red došli i sami radnici Uljanik grupe.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić navodi da odgovornost leži na više razina, tu je nesposobna uprava, tu su političke igre na sve tri razine vlasti, tu je poslušnički odnos Hrvatske prema EU gdje mi njih moramo pitati što smijemo, a što ne smijemo napraviti da bi spasili brodogradnju u Hrvatskoj.
Što se tiče rješenja za navedene probleme, tu su stvari jasne, država ili privatnik moraju ući sa svježim kapitalom u Uljanik grupu te uspostaviti normalnu upravu.

Sinčić kaže da Končaru ne vjeruju da želi spasiti brodogradnju, nego da želi dovesti firmu u stečaj, dobiti kontrolu nad zaljevom i tamo napraviti marinu, a da mu je netko to dozvolio.

„Jasno nam se iscrtava što lokalna i regionalna politika ima namjeru. Za Živi zid je nedopustivo da se brodogradnja tako uništava, brodogradnja može biti profitabilna, samo treba postaviti normalnu upravu, treba reorganizirati proizvodnju, odbaciti diktate Europe, uspostaviti realan tečaj u gospodarstvu, treba nam jeftiniji novac, a ne da banke kamatare ljude i tvrtke. U uvjetima kada imamo ogromne kamate na kredite, dok su tu jamstva, dok je tu birokracija, dok je tu korupcija, nerealan tečaj, firme teško mogu raditi normalno,“ ističe Sinčić te zaključuje: „Podupiremo štrajk, Uljanik mora imati budućnost!

Posljednje vijesti