Podijeli:

Živimo u državi koja ima vrlo dobre uvjete za uzgoj hrane. Imamo kvalitetnu zemlju, čistu vodu, tradiciju uzgoja bilja, znanje ali poljoprivreda nam je na koljenima. Postali smo zemlja koja ima kapacitet proizvesti hrane za 30 milijuna ljudi, a danas proizvodimo hrane za svega 2 milijuna, što je jedva za pola stanovnika naše male zemlje. Žalosno.

Tekstu u Večernjem listu, koji je izašao 25. travnja 2020., sa bombastičnim naslovom na naslovnici „ Bruxelles otkrio: 98% ekoproizvodnje lažno. Hrvatska mora vratiti 3 milijarde kuna poticaja.“ Stvorio je nevjericu kod mnogih poljoprivrednika. Na temelju iskustva i informacija, znamo da ova tvrdnja iz Večernjeg lista nije istinita. Stanje u poljoprivredi nije dobro, ali ovako šokantan naslov je tražio odgovor na pitanje – da li je ovo istina. Sam tekst je bio intervju s hrvatskim seljakom Antunom Vrakićem, te članom predsjedništva hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u kojem je on iznio niz šokantnih tvrdnji. Takve tvrdnje su došle od osobe na bitnoj poziciji, te ih se treba pozorno proučiti, što je bio cilj takve izjave.

Niz podataka, koji su kasnije izašli na vidjelo, dokazali su da se radi o podmukloj igra od strane HDZ-a, ne bi li stvorili pozitivnu sliku o sebi, ali ovim činom dotakli su samo dno.

Sama objava teksta izazvala je vrlo velike reakcije u hrvatskom društvu. Nakon teksta u Večernjem listu, uslijedio je brzi, ali blagi demantij od strane HDZ-ove ministrice poljoprivrede Marije Vučković. U odgovoru je izjavila, da tvrdnje u tekstu nisu istinite, da ima problema u poticajima te da se oni kontroliraju i sankcioniraju.

Kada obični čitatelj pročita intervju Antuna Vrakića i demanti ministrice pomisli kako su eko poljoprivrednici pokvareni jer izvlače novce i varaju državu. Zatim, kako ministrica brani ipak dio poštenih, ali upozorava na nepravilnosti i loše stanje. No, istina oko same izjave i demantija je zapravo mnogo dublja i da se dođe do nje potrebno je istraživati. Rezultati istraživanja su nevjerojatni, jer su pokazali da se iza cijelog tog igrokaza skriva pokvareni HDZ-ov plan.

Pravi cilj objave teksta u Večernjem listu te demantij ministrice, bio je poljoprivrednike u očima građana ocrniti kao lopove.

Tim lažnim intervjuom, a onda demantijem ministrice, HDZ je pokušao sakriti činjenice:
– da poticaji za 2019. nisu isplaćeni, a već je svibanj 2020. te da ne planiraju isplatu;
– da su u jeku korona krize blokirani mnogi poljoprivrednici za novi ciklus uzgoja bilja;
– da ne postoji Strategija razvoja Hrvatske poljoprivrede od osamostaljenja države i da je poljoprivreda odbačena kao rijetki strateški resurs zemlje
;
da nemamo proizvodnju hrane potrebnu za prehranu cjelokupnog pučanstva RH.

HDZ ne želi platiti ono što mora i što je obvezan, a to su poticaji koje su sami propisali.  Kaos u poljoprivredi su stvorile sve vlade HDZ-a i SDP-a, ali prednjači HDZ. Kriva poljoprivredna politika je krivnja vladajuće stranke, čija je ministrica Marija Vučković. Nažalost, ona nije agronom, već je političar bez vizije i znanja. Koristi se pokvarenim metodama kao i njen šef, a koje dodatno urušavaju hrvatsko selo i tjeraju ljude iz države. I ona to čini sada u jeku korona krize, kada nam treba svaki poljoprivrednik, jer nemamo dovoljno hrane da prehranimo naše stanovništvo.

Dokaz ovome je podatak da je Andrej Plenković dana 19.08.2016. u Novoj Kapeli na imanju Antun Vrakića, predstavio izborni programa HDZ-a! Da, nigdje drugdje nego baš na njegovom imanju i to sa cijelim nizom visoko rangiranih HDZ-ovaca! Predstavljanje izbornog programa se pomno planira i ne bira se slučajno mjesto, već mjesto kod povjerljivih ljudi. Visoko rangirani HDZ-ovci stalno koriste Antuna Vrakića u marketingu i promociji. Kandidati HDZ-a iz V. izborne jedinice više puta su bili na imanju Vrakića. Pa normalno da ga koriste kada su svi iz iste stranke. Antun Vrakić je član HDZ-a i radi u koordinaciji sa svojim šefovima. Njegov istup te demantij ministrice su bili dobro pripremljen plan, a sve s ciljem ne bi li se napravio spin (lažni zaokret) u glavama građana, gdje se seljake ocrnilo radi  neisplate poticaja. Žalosno.

U normalnom društvu bi država trebala podići kaznenu prijavu, protiv osobe koja iznosi neistine i ruši ionako krhku granu našeg gospodarstva – poljoprivredu. Lažne izjave napravile su štetu svim poljoprivrednicima, a posebno ekološkom segmentu, koji uopće nema podršku ministarstva poljoprivrede, već se razvija na entuzijazmu i samosvijesti malenog kruga građana.

Kako nisko može pasti HDZ s takvim prozirnim načinima optužbi, skrivanjima istine iza lažnih izjava, konstantnim rastakanjem hrvatske poljoprivrede i gospodarstva, više nas niti ne čudi. HDZ-u nije cilj razvoj naše države, već  samo vladanje i moć.

Davor Popović, dipl. ing. agr.