Podijeli:

Živi zid je danas na medijskoj konferenciji upozorio javnost i državne institucije da se velike površine poljoprivrednog zemljišta koje je Agrokor stekao za vrijeme Todorića i njegovog kumovanja sa HDZ/SDP-ovim Vladama, sada protupravno daju tvrtki Belje plus, zrcalnoj tvrtki Belja.

Zemljišta koja su pripadala Belju, odnosno Agrokoru, sada se pokušavaju protupravno dati Belju plus, da bi mogli iz države izvući novac za poticaje. Naime, ako odemo na ARKOD preglednik koji pokazuje zemljišne čestice, možemo vidjeti da se tvrtka Belje plus upisala kao vlasnik poljoprivrednih zemljišta koji su nekada pripadali Agrokoru, međutim ne postoje pravne osnove za to.

Da bi se upisali u ARKOD potreban vam je dokaz o vlasništvu, a to nemaju jer je država vlasnik, ili dokaz o posjedu, a za to vam treba aneks ugovora i izvadak iz katastra.
U katastru nema podataka o tome da je Belje plus u posjedu, a niti jedan od 29 upitanih načelnika i gradonačelnika nije potvrdio da su potpisali ugovore s tvrtkom Belje plus. Prema tome, ne postoji pravna osnova na temelju koje se Belje plus mogla upisati u ARKOD sustav.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić zatražio je odgovornost direktora Belja plus, te je pozvao DORH da istraži na koji način su se uspjeli upisati na parcele u ARKODU. Istaknuo je da se nakon propasti Agrokora moglo ispraviti bar dio nepravde koje su činile Vlade pogodujući Todoriću, ali da se to nije učinilo.

„2018. bila je povijesna prilika da se isprave pogreške koje radile sve prethodne Vlade koje su Todoriću davale gotovo besplatno velike površine zemlje, koji su mu davale poticaje itd., međutim sve se nastavlja po starom, veliki igrači dobiju sve, mali ništa“, rekao je Sinčić dodavši da bi možda nekim općinama optimalnije bilo zemlju dati malim poljoprivrednicima, ali da se to uopće ne uzima u obzir nego sve ide velikoj korporaciji.

Glavni tajnik Živog zida i nositelj liste za Europski parlament Tihomir Lukanić istaknuo je da država trošila 150 milijuna kuna godišnje na poticaje Agrokoru za poljoprivredna zemljišta, a da sad Vlada taj novac želi opet dati velikim korporacijama, novim vlasnicima Agrokora.

Igor Markešić, predstavnik hrvatskog sela, poljoprivrednik i stočar, kandidat na listi Živog zida za Europski parlament, pozvao je vladu da istraži gdje sve ide novac od poticaja i kome se daje zemlja, naglasio je da ljudi koji nemaju stoku dobiju zemlju za stoku, a da rade nešto drugo.

Kandidatkinja Živog zida za Europski parlament, Osječanka Nikolina Budimir, istaknula je da ovako loša poljoprivredna politika utječe na demografsku sliku Slavonije. Oživljavanje poljoprivrede i hrvatskog sela nužan su preduvjet za opstanak Slavonije i naroda na tom plodnom i bogatom području.

Posljednje vijesti