Podijeli:

Zastupnici Živog zida ne staju sa djelovanjem, tako su danas u Rijeci ispred brodogradilišta 3. maj održali medijsku konferenciju na kojoj su upozorili na problematiku brodogradilišta 3. maj, ali i ostalih u zemlji.
Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izjavio je da je problem hrvatske brodogradnje rezultat nedostatka vizije. Vlada nije u stanju reći što želi od brodogradilišta i u kojem roku to želi, a nisu u stanju ni smijeniti nesposobnu upravu.

Osim toga, naglašava Sinčić, naši izvozni proizvodi, pa tako i brodovi, su nekonkurentni zbog lošeg tečaja zbog politike HNB-a. Također, nemamo naše banke i naš kapital, nego smo ovisni o stranim zemljama i stranom kapitalu. Sad se evo vidi da mi trebamo čekati dopuštenje EU da bi mogli kreditirati tvrtke u vlastitoj zemlji. U ovaj položaj smo se doveli jer smo žrtvovali sve da bi ušli u EU. S druge strane, ako se znalo da je stanje neodrživo, zašto se na vrijeme nije tražila suglasnost EU, nego čekalo 5 mjeseci bez plaće da bi se sad počelo nešto dešavati? Od važne strateške grane, koja je uvijek radila, oni sad rade groblje. To je politika bezidejnosti i vizije, to je politika izdaje.

Zastupnik Ivan Pernar pozvao je premijera Andreja Plenkovića da počne već sad rješavati problem, da razmišlja unaprijed, a ne da čeka da radnici u 3. maju prestanu primati plaće, kao što je to slučaj sa kooperantima. Dodao je i da će se ova slika preslikati i na brodogradilište Brodotrogir jer je država prestala subvencionirati brodogradilišta. Ukoliko se ovakva politika države nastavi možemo slobodno reći da će Hrvatska ostati bez brodogradnje.

Živi zid se zalaže za državni intervencionizam u brodogradnji, ali i u svima ostalim strateškim granama.

Zastupnik Živog zida, dr. sc. Branimir Bunjac, iznio je jasan stav da se Živi zid zalaže za državni intervencionizam u brodogradnji, ali i u svima ostalim strateškim granama.
„Naš je model da se dozvole državne potpore, ali i da se brodogradilišta na neki način povežu, da se nađe model da se povežu i da zajedno budu konkurentni na svjetskom tržištu. Kronično nedostaje novca 3. maju, uskraćene su im državne potpore, i sad vidimo da je brodogradnja još jedna žrtva ulaska Hrvatske u EU. Bili su postavljeni uvjeti koji su na svoj način bili ucjena da bi ušli u EU.“

Jadranka Horvat, vijećnica Živog zida u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županija naglasila je da je 3. maj žila kucavica grada Rijeke i da ne smijemo dozvoliti da se uništi. Dodala je da će Živi zid napraviti sve što se može da bi uspjeli sačuvati ovo brodogradilište.

G. Bečirević, predstavnik kooperanata 3. maja svjedočio je o problemima u poslovanju. U 3. maju radi 17 godina i kaže da nikad nije bilo ovako teške situacije kao što je danas. Plaće nisu dobili mjesecima, a moraju se zaduživati da bi preživjeli. Iz tjedna u tjedan obećavaju im plaće ali ništa ne dolazi.
Ivan Vilibor Sinčić na kraju je ponovio stav Živog zida: „Jasno je što treba napraviti, treba brodogradilišta povezati, treba napraviti strateški plan, smijeniti nesposobne uprave, sankcionirati odgovorne, i naravno treba stvoriti uvijete na državnoj razini da bi očuvali i unaprijedili proizvodnju i poslovanje brodogradilišta. Brodogradilištima treba pomoći dok sami ne stanu na noge, a to se može i mora dogoditi.“

Pozivamo sve oštećene radnike da se jave. Ne smijemo dopustiti da se propadanje odvija u tišini!

Posljednje vijesti