Podijeli:

Članovi Živog zida iz cijele Hrvatske su se danas (5.11.) okupili ispred Hrvatskih šuma u Zagrebu da bi prosvjedovali protiv lošeg upravljanja, nepravilnosti i korupcije u toj instituciji. Uz Živi zid prosvjedovali su i vlasnici pilana. 
Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pred okupljenima je govorio o glavnim problemima Hrvatskih šuma: „Struktura prirasta ne prati strukturu sječe, siječe se brže nego što se šume obnavljaju. Izvještaji se ne preklapaju, nisu vjerodostojni, a inspekcija šutkom sve to promatra. Pogoduje se, krade se.“
Sinčić je poručio Hrvatskim šumama i cjelokupnoj javnosti da je Živi zid zagrizao za ovu temu, da će tražiti da se sankcioniraju odgovorni za kriminal te da se sa šumama krene gospodariti održivo i odgovorno.

„Nećemo odustati dok Hrvatske šume ne dovedemo u red, dok se kriminal ne sankcionira, a pokradena imovina vrati.“

Okupljenima se obratio i zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, istaknuo je da su Hrvatsku opljačkali kroz pretvorbu i privatizaciju, da su ljudima uzeli domove kroz ovrhe, da su im uzeli plaće i mirovine, a sada žele i šume, vodu i zemlju.
Međutim ima nade: „Da su sada izbori i da njima glasaju samo mlađi od trideset i pet godina, Živi zid bi glatko pobijedio. Dolazi smjena generacija i poručujemo svima iz Hrvatskih šuma, nećete se izvući. Hrvatski narod se dizao iz pepela mnogo puta, dignuti ćemo se i opet. Imat ćemo zemlju kakvu smo sanjali 90-ih godina“, rekao je Bunjac.

„Šume su važan strateški resurs i s njima se mora upravljati odgovorno i racionalno.“

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar naglasio je da se šumama može upravljati odgovorno ili neodgovorno, a da se zbog sebičnosti, pohlepe i neracionalnosti hrvatskim šumama upravlja neodgovorno.
„Postoje firme koje dobivaju sirovine od Hrvatskih šuma a onda ih izvoze, dok domaćim pilanama koje bi drvo obradile, Hrvatske šume ne daju,“ rekao je Pernar te je zaključio: „Ovaj sustav mora propasti jer je neodrživ, način na koji upravljaju šumama će dovesti do devastacije šuma.“

“Vrijeme je da se razbistri voda.”

Živi zid će tražiti da se utvrdi porijeklo imovine svih uprava Hrvatskih šuma, svih inspektora koji bi se trebali baviti tim. Hrvatsko drvo mora primarno ići hrvatskim pilanama, sirovine treba raspodijeliti pošteno, treba slušati struku o upravljanju šumama, treba zaštiti sve one koji upozoravaju na nepravilnosti koji ugrožavaju svoj posao jer ne žele šutjeti jer im je stalo do Hrvatske, trebaju nam institucije koje rade svoj posao.

Posljednje vijesti