Podijeli:

Živi zid jasno je predstavio svoje prijedloge vezane uz legalizaciju konoplje i istaknuo kako zakon dijeli na tri dijela: Poljoprivredni, medicinski te rekreativni.

U prvom dijelu bavimo se poljoprivredom. Poznato je da se od konoplje može napraviti više od 25.000 proizvoda. Ima ogroman potencijal za proizvodnju goriva, biorazgradive plastike, itd. Mi tu biljku prema sadašnjim zakonima možemo koristiti samo kao hranu za ljude i za životinje. Također, uz jako puno ograničenja. Naš zakon u tom segmentu uklanja sve prepreke. Drugi dio zakona odnosi se na medicinske svrhe. Poznato je da se konoplja može koristiti za ublažavanje simptoma, a čak i za izlječenje karcinoma, AIDS-a, astme, Crohnove bolesti, dijabetesa, psorijaze. U našem prijedlogu se oboljelima omogućuje neograničen uzgoj za liječenje. Te treći dio jest onaj rekreativni.

Dozvolom uzgoja za vlastite potrebe do 6 stabljika, potrebe tržišta i prodaje će se drastično smanjiti. U ovom trenutku naš zakon bio bi veliki iskorak i ukoliko bi se u Saboru usvojili ovi naši prijedlozi, mi bismo, a vjerujem i veliki broj ljudi, bili jako zadovoljni.
Portal H- ALTER odlučio je provjeriti kako će neki saborski klubovi reagirati na naš prijedlog te se postaviti prema istom kada dođe na dnevni red Sabora krajem ove godine. Legalizacija konoplje za neke je apsolutno prihvatljiva, za neke djelomično, dok drugi moraju usuglasiti stranačka mišljenja.

HNS – Liberalni demokrati
Za narodnjake, kao dio vladajuće koalicije, nema dileme. Podržavaju legalizaciju kanabisa u svakom smislu.
“HNS se zalaže za dekriminalizaciju i legalizaciju kanabisa zbog brojnih koristi za društvo, od izdvajanja korisnika iz kriminalnog okruženja, preko rasterećenja policije i sudstva radi učinkovitije borbe protiv težih i opasnijih oblika kriminala, do ostvarivanja poreznih prihoda od kontrolirane trgovine kanabisom kao značajnog prihoda za državni proračun koji se u većini slučajeva kod pozitivnih primjera koristi za obrazovanje i zdravstvo.
HNS se zalaže za dekriminalizaciju i legalizaciju kanabisa, kako u medicinske svrhe, tako i za osobnu uporabu, s obzirom na to da su brojna znanstvena istraživanja i pozitivna iskustva drugih zemalja koje su primijenile isti stav pokazala da su eventualni štetni učinci marihuane drastično manji od učinaka alkohola i nikotina. Prijedlog zakona stranke Živi zid nismo vidjeli, naši će ga pravni stručnjaci proučiti kada se javno objavi, nakon čega ćemo imati svoje prijedloge i dopune sukladno našim stavovima i zaključcima.”

IDS
IDS legalizaciju konoplje podržava samo djelomično.
“Od 15. listopada 2015. u Hrvatskoj je legalizirana kupnja kanabisa u medicinske svrhe i to je odluka s kojom se u IDS-u apsolutno slažemo. No, protivimo se legalizaciji upotrebe lakih droga u rekreativne svrhe sve dok se ne provedu stručne studije o posljedicama liberalizacije lakih opijata. Smatramo kako prvo treba provesti znanstvena istraživanja o posljedicama liberalizacije lakih opijata. Tek nakon provedbe takvih istraživanja, ovisno o njihovim rezultatima, može se pristupiti donošenju odredbi koje se odnose na kućni uzgoj konoplje za korištenje u medicinske i rekreativne svrhe.”

HSS
Pod vodstvom Kreše Beljaka HSS bezrezervno podržava legalizaciju konoplje.
“HSS apsolutno podržava legalizaciju konoplje. Naravno, uz kontrolu države. Upoznati smo da je Živi zid stavio u proceduru prijedlog o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju i uporabi droga. Međutim, o eventualnim prijedlozima i dopunama od strane HSS-a još uvijek ne možemo govoriti s obzirom na to da prijedlog Živog zida još nije bio na dnevnom redu.”

GLAS
U novoj liberalnoj stranci priklonjeni su legalizaciji i smatraju kako je vrijeme za ozbiljnu društvenu raspravu oko ovoga pitanja.
“Smatramo kako je došlo vrijeme za ozbiljnu raspravu o legalizaciji konoplje s obzirom na to da su iskustva drugih zemalja pokazala određene pozitivne učinke prije svega u medicini, poljoprivredi i industriji. S obzirom na nova znanstvena saznanja, promijenjene svjetonazorske stavove i odnos novih generacija prema tom pitanju smatramo da je sazrelo vrijeme da se pokrene pitanje dekriminalizacije i liberalizacije uzgajanja i konzumiranja konoplje.
Njegova bi prodaja trebala biti kontrolirana na nacionalnoj razini, a prihod bi išao na poticanje liječenja ovisnosti. Za prijedlog kolega iz Živog zida potrebna je ozbiljna analiza prije same saborske rasprave nakon koje će predsjedništvo GLAS-a te Klub zastupnika GLAS-HSU donijeti konačan stav o samom prijedlogu i kao i eventualnim dodatnim prijedlozima i dopunama samog prijedloga.”

SDP
Najveća oporbena stranka podržava legalizaciju konoplje u gospodarske i medicinske svrhe, rekreativne potrebe – nema jasnog stava.
U ime socijaldemokrata izjavu nam je dao saborski zastupnik Siniša Varga, napominjući kako su stavovi koje iznosi isključivo njegovi, a ne stavovi stranke. Naime, za službeni stav stranke oko ovog pitanja u cijelosti treba se očitovati Savjet za zdravstvo SDP-a.
Varga napominje kako je SDP-ov prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju i zloupotrebi droga ovoga mjeseca bio odbijen u Saboru od vladajuće većine. Zakonom se tražila legalizacija uzgoja industrijske konoplje, legalizacija kontroliranog uzgoja medicinske konoplje od strane farmaceutske industrije (pretežno za izvoz) te bolji zakonodavni okvir za nove sintetske droge. Legalizacija marihuane u rekreativne svrhe za Vargu je neprihvatljiva.
Široka rasprava na ovu temu tek slijedi krajem godine u Saboru. Kako će se određene stranke tada izjasniti, tek ćemo vidjeti. Živi zid, za sada ima pozitivne slutnje.

Izvor: http://www.h-alter.org/vijesti/sloboda-konoplji

Posljednje vijesti