Podijeli:

Ovo je samo jedna u nizu od opomena kojima nas život dotiče. Vrijeme je da se probudimo iz sna i shvatimo da ovo nije slika Hrvatske u kakvoj itko od nas želi živjeti.
Sve više postajemo okruženi životnim pričama koje rezultiraju teškim životnim okolnostima. Potkrijepljenost te tvrdnje vidljiva je u samoj okolini pojedinca i u činjenici da takve priče postaju sve češća tema za medije.

Slučaj samohranog oca šestero djece u Korenici nije i ne bi trebala biti još samo jedna vijest o potezu očajnika. To je pokazatelj stanja hrvatske realnosti, koja je, kao takva, iz dana u dan sve veća. Gospodinu Jeremiću podršku su došli dati i novinari NOVE TV, HRT-a i RTL-a koji su o njegovom pitanju snimili prilog, nekolicina građana i oni koji su u sličnim problemima te vijećnici Živog zida iz Karlovačke i Zadarske županije.

Okolnosti u koje je život doveo gospodina Jeremića i njegovu obitelj posljedica su čekanja na stambeno zbrinjavanje od 2006. godine. Supruga gospodina Jeremića preminula je u rujnu ove godine. On sa svojom djecom živi u kući u kojoj uvjeti za življenje padaju ispod granice minimuma. Nije uspio postići nikakvo rješenje slanjem dopisa državnim institucijama. Zato je Živi zid odlučio svojom snagom pomoći čovjeku. Uputili smo dopis Ličko-senjskoj županiji za hitno stambeno zbrinjavanje ove obitelji, u kojem se traži odgovor na pitanje tko je prioritet ako ne obitelj Jeremić te kakve se to lokalna i državna politika vode, ako ova sedmeročlana obitelj 11 godina nije stekla pravo na stambeno zbrinjavanje i to, demografski, u sve slabije razvijenom području.

Nakon samog prosvjeda i vapaja samohranog oca, medijski pritisak te upornost vijećnika Živog zida su uspjeli i djeca su istog dana prebačena s liste čekanja i primljena u vrtić, a županija je odgovorila da obitelj gospodina Jeremića jest prioritet i zatražila od njega još dio papirologije. Ministarstvo je ponudilo stan do kraja godine.

Čini se da je Jeremić uspio, uz pomoć Živog zida, u očajničkom naumu da se nešto pokrene oko njegovog problema, no pitanje je koliko u tome svemu ulogu igra uspjeh, a koliko 11 godina čekanja, borbe i suočavanja sa surovom stvarnošću? Njegovoj obitelji želimo najtopliju zimu u duhu zajedništva.

Živi zid još je jednom dokazao da će kao stranka, kada su u pitanju socijalno najugroženiji, uvijek biti na njihovoj strani.