Podijeli:

Gradska vijećnica Grada Rovinja Snježana Štefanić Hoefel predložila je da svim osnovnoškolskim učenicima grad osigura besplatne udžbenike. Za taj program trebalo bi osigurati 1.122.828,95 kuna. “Grad Rovinj najveći bi trošak ostvario u prvoj godini, jer bi se udžbenici koristili i u idućoj generaciji, te bi bilo potrebno samo nadopunjavati radnim bilježnicama. Učitelji bi imali obvezu na kraju školske godine skupiti udžbenike i predati ih budućoj generaciji, a u slučaju izgubljenih udžbenika, ili udžbenika vraćenih u lošem stanju, roditelj bi trebao nadoknaditi trošak. Na taj način odgovornost prema čuvanju poklonjenih udžbenika bila bi veća.” – stoji u obrazloženju prijedloga.

Hoefel na naglašava da svi roditelji zaslužuju besplatne udžbenike iz razloga što je osnovno obrazovanje obvezno, a sve što je propisano kao obvezno bi trebalo biti besplatno, a što je više usluga besplatno to znači da je gradska Uprava uspješnija u upravljanju novcem koje je prikupila od tih istih građana i djelomično im ga vraća na taj način. U bližoj budućnosti tu bi trebalo još dodati i besplatan topli obrok i druge naknade koje roditelji plaćanju za školovanje svoje djece, te besplatne vrtiće i jaslice.

SDP-ovi vijećnici nisu podržali prijedlog unatoč tome što su upravo oni u svom predizbornom programu naveli besplatne udžbenike kao jednu od točaka, što možemo lako provjeriti na sljedećoj poveznici: http://sdp-rovinj.org/hr/plan-i-program/

Iako su nekonzistentnost i prekršena obećanja svakodnevna pojava na hrvatskoj političkoj sceni, žalosno je gledati ovakve primjere koji iznova dokazuju da se politička slika mora mijenjati.

Posljednje vijesti