Podijeli:

Zastupnik Damjan Vucelić ukazao je u Saboru na katastrofalno stanje u poljoprivredi nasuprot silnoj propagandi ministrice i Vlade koju stalno slušamo, a te besmislice i laži ponavljaju na sjednicama Sabora i zastupnici vladajuće stranke.

“Imam pitanje za predstavnika vladajuće opcije, onoga tko brani postojeći zakon o poljoprivrednom zemljištu.

1. Koliko ste dugo radili na izradi toga zakona? Zar vam je u redu da ste zakon izrađivali OD LISTOPADA 2016. DO VELJAČE 2018. GODINE.

2. Koliko ste od ožujka 2018. do ožujka 2020. primjenom vašeg zakona dodjelili državnog poljoprivrednog zemljišta putem javnog natječaja? Znate koliko? NIŠTA NISTE DODJELILI PUTEM NATJEČAJA, NULA HEKTARA.

3. Pričali ste da je zakon najbolji do sada, no prošle su dvije godine, a učinka nema i ne samo to – sad ti isti koji su branili zakon traže njegovu izmjenu.

Stanje u poljoprivredi nikad lošije, naši poljoprivrednici, ono malo što ih je ostalo, jedva preživljavaju, sastavljaju kraj s krajem, ali sve teže.

OVO JE SEDAM SMRTNIH GRIJEHA AKTUALNE VLASTI I ONIH KOJI SU VODILI HRVATSKU POLJOPRIVREDU, TOLUŠIĆA I VUČKOVIĆ

1. Zakon o poljoprivrednom zemljištu je neprovediv. Niti jedan hektar nije podijeljen.

2. Što se tiče ruralnog razvoja, u zadnjoj smo godini programskog razdoblja ZPP-a, a mi smo isplatili 32% sredstava, prema mišljenju stručnjaka iskoristit ćemo oko 65% ukupnih sredstava što je katastrofalno. Prisjetimo se da je u 2017. godini bilo predviđeno 1.836mlrd kuna (milijardu osamsto trideset i šest milijuna), a isplaćeno je 1.450mlrd kuna (milijardu četiristo pedeset milijuna kuna). Znači, četiristo milijuna je ostalo u državnom proračunu.

Pitanje je gdje je novac završio. DA NIJE SLUČAJNO U AGROKORU?

3.  Za isplatu potpora za poljoprivrednu proizvodnju predviđeno je 430 milijuna eura po godini programskog razdoblja od 2014. – 2020., a nedavno se državni tajnik hvalio da je za proizvodnu 2019. godinu predviđeno 2.87mlrd kuna (dvije milijarde osamsto sedamdeset milijuna kuna) što je u odnosu na proizvodnu 2018. znatno veći iznos koji je tada bio 2.71 milijardi kuna. Gdje je ostatak do 3.2 milijarde svake godine?

Kad se sve ove godine vladavine HDZ-a zbroje, ukupno je isplaćeno za četiri godine mnogo manje, i to čak 2.65 – dvije milijarde šesto pedeset milijuna kuna.

4. Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi nije ni iz bliza polučio rezultate. Poslušajte naše uzgajivače povrća, voćare, ratare, mljekare, svi se žale na prijem, povrat i naplatu robe.

5. Drvoprerađivači se žale da ne mogu do kvalitetnih trupaca, da ih dobivaju neki koji nisu prerađivači te ih samo preuzmaju i voze ih na rezanje u Sloveniju, a naši su prerađivači u sve većim problemima.

6. Sjetimo se 2017. kad je bivši ministar Tolušić našu državu posvađao sa svim susjedima vezano uz zabranu uvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz susjednih zemalja Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Veliku je štetu učinio našim izvoznicima u te države pa se na kraju umiješao i premijer Plenković. Naputkom EU i pritiskom susjednih država Tolušić se posuo pepelom i stornirao svoj pravilnik. Ma nitko normalan nije za uvoz poljoprivrednih proizvoda jer su upravo naši najkvalitetniji, ali nažalost ovakvom politikom mi smo svoje poljoprivrednike UNIŠTILI.

7. Poljoprivredna proizvodnja nikad nije bila lošija. Pad je proizvodnje mlijeka, svinjskog i junećeg te goveđeg mesa. Sve manje proizvodimo, a o voću i povrću da i ne govorim. Uvozimo sve i svašta bez većih nadzora i kontrola pa kad potrošač javi kako se prodaju proizvodi sumnjive kakvoće dođu nadležni i daju nalog da se roba sa tržišta povuče. Svjedoci smo svakodnevnih povlačenja sa tržišta loših roba, očajne kvalitete. Nitko ne pita kakve posljedice imaju oni koji su takve proizvode konzumirali.

Prema izračunu svaki proizvođač po gore predloženim mjerama dobit će od 110 – 250 kuna što po grlu što po hektaru. To nije dovoljno ni za rezervu goriva u traktoru.

Za mliječne krave 7.000.000 ÷ 95000 = 73,68 kuna po grlu.

Za krmače 6.500.000 ÷ 55.000 = 118 kuna po grlu.

Nažalost još nisu isplaćene potpore za proizvodnu 2019. godinu. Puni iznos koji nije isplaćen iznosi oko 1.2 milijarde kuna. Ne zna se ni kada će biti isplaćena mjera 11., ekološka proizvodnja. Za kraj pitamo odgovorne kad će biti isplaćeno ovih 53 milijuna kuna iz te mjere. Hoće li to biti uskoro ili do kraja godine? Ljudi više ne mogu čekati na ostvarenje svojih prava!”