Podijeli:

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić uzeo je stanku u Saboru da bi govorio o problematici Dalekovoda u kojem traje štrajk već sedam dana. Pozvao je povjerenika za Agrokor Fabrisa Peruška da se očituje o tome što se događa u Dalekovodu jer je vlasnik Dalekovoda upravo Agrokor.

– Tražim od Fabrisa Peruška da se očituje što se događa u Dalekovodu, je li znao tko se instalira u Upravu poduzeća, je li bilo izvlačenja novca za potrebe Agrokora, kakva je njegova uloga u cijelom procesu. Zatražit ću i od financijske inspekcije da ispita situaciju u Dalekovodu, izjavio je Sinčić.
Istaknuo je da u Dalekovod proizvodnji d.o.o. svoje vlasničke udjele ima Dalekovod d.d., a 60 posto dionica Dalekovoda d.d. drži Konsolidator d.o.o. koji je dio koncerna Agrokor i gdje je na Trgovačkom sudu upisan povjerenik Peruško.

– Situacija u Dalekovodu nije dobra, već 2010. godine radnici su morali pristati na smanjenje plaća od 30 posto, a sada se traži od njih da pristanu na još toliko smanjenje. Neizvjesna je budućnost 580 radnika koji rade za Dalekovod proizvodnju, upozorava Sinčić.

Osim toga, dotakao se imenovanja Gorana Kolaka u Upravu Dalekovod proizvodnje, koji je ujedno član savjetničkog tima ministra obrane Damira Krstičevića i član Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Utvrdio je brojne dotične točke ministra Krstičevića i Gorana Kolaka što se definitivno može okarakterizirati kao klijentelizam.

– Gdje klijentelizam prođe, tu trava ne raste, ističe Sinčić.

Naglasio je i da ne samo da su ugrožene obitelji zaposlenika Dalekovoda, nego je ugrožena i nacionalna sigurnost jer u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta i jedne nesreće, HEP nema kapaciteta za sanaciju prijenosnog sustava električne mreže, a Dalekovod, jedina tvrtka koja to može, se uništava.

Posljednje vijesti