Podijeli:

Živi zid u petak je stavio u proceduru prijedlog o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju zlouporabe droga.
Gospodin Sinčić izjavio je za emisiju Studio 4: Ona je prije svega konoplja koja se koristi u medicinske svrhe, za liječenje različitih tegoba te izlječenja o kojima najbolje svjedoči ugledni časopis Nature.
Ovaj zakon se ne tiče samo medicinske upotrebe konoplje, nego prije svega u poljoprivredi, ali i u rekreativne svrhe. Dakle, prijedlog zakona je sveobuhvatan jer u sebi sadrži tri glave – poljoprivrednu, rekreativnu te medicinsku.

NEDOSTATCI I PREDNOSTI
Sinčić je jasno poručio razliku u sadašnjem Zakonu o suzbijanju zloupotrebe droga te onoga što Živi zid predlaže: U poljoprivredi su do sada bila ograničenja da niste mogli uzgajati konoplju na površini manjoj od jednog hektara, mogli ste samo određene sorte koristiti, niste smjeli biti kažnjavani ranije zbog zloupotrebe droge te neka druga ograničenja. No, našim prijedlogom zakona ta ograničenja se miču. Pratimo jedan svjetski trend, ali i europski, što potvrđuje činjenica da je u mnogim zemljama ovakav, ili zakon sličan ovakvom, proveden. Neke od tih država su upravo Austrija, Češka, Finska, Španjolska te Slovenija.

KORISTI OD KONOPLJE
Riječ konoplja dolazi od riječi konop. Dakle ona se nekada koristila za proizvodnju užadi konopa i jedara. Međutim, znanost je u posljednjim desetljećima uočila brojne druge primjene. Na primjer za proizvodnju bio razgradive plastike, proizvodnju goriva, za hempkrit tzv. beton od konoplje. Dakle, postoji preko 25 tisuća proizvoda za koje se ona danas može koristiti – poručio je Sinčić objašnjavajući koliko smo konoplju kao biljku podcijenili te izbacili iz svakodnevne primjene.

IZVANREDNA VIJEST ZA PACIJENTE
Sinčić je dao konkretno rješenje za hrvatske pacijente: Ovim prijedlogom zakona, mogućavamo da se u Hrvatskoj proizvodi i uzgaja konoplja za preradu u preparate za liječenje jer smatramo da domaće proizvode trebamo davati domaćim pacijentima.

IMUNOLOŠKI U PUNOM POGONU
Postoji perspektiva da Imunološki vodi uzgoj i preradu jer do sada je bio moguć samo uvoz konoplje koji je ministar Varga donio 2015. u obliku pravilnika, a i tu je cijeli niz problema – za kraj je jasno poručio gospodin Sinčić čime je stavio na znanje da još uvijek nije kasno za Imunološki.

VIDEO:

Ivan Vilibor Sinčić o legalizaciji konoplje.

Posted by Ivan Vilibor Sinčić on 16. listopada 2017

Posljednje vijesti