Podijeli:

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić održao je izlaganje o konačnom Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. U govoru je naglasio da se zakoni rade za pojedince I da sa takvom praksom treba prestati jer je loša, smatra da bi puno bolje bilo da radimo na univerzanlim zakonima I na demokraciji. Ovaj konkretni Prijedlog zakona radi se zbog gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića, da ima alat u rukama ako ga zatreba.

Građane bi trebalo više uključiti u process donošenja odluka, izlaznost na izborima mora biti veća, građani moraju odlučivati više, a ne političke stranke. Šokirala ga je izjava Vladimira Šeksa koji je rekao kako u Hrvatsku treba uvesti dvostranački sustav po uzoru na SAD, što bi bio veliki korak nazad za demokraciju.

Jedna od funkcija ovog novog zakona je onemugaćavanje stvaranja promjena na lokalnoj razini. Lokalni moćnici postati će još moćniji u slučaju izglasavanja ovog zakona.

Brojne jedinice lokalne samouprave će nestati, što zbog demografskih, što zbog financijskih razloga. Zakon treba mijenjati, ističe Sinčić, međutim treba ga izmijeniti u smislu restrukturiranja lokalnih jedinica, odnosno spajanja neodrživih u veće održive cjeline.

Što se tiče budućnosti lokalnih sredina, treba krenuti putem digitalne demokracije u kojoj će građani moći sudjelovati u donošenju odluka za lokalne jedinice.

Živi zid neće poduprijeti ovaj zakon. Htjeli bi da se raspravlja o reogranizaciji jedinica lokalne samouprave, želimo prave i korisne promjene.

Posljednje vijesti