Podijeli:

U Južnoj Australiji maksimalno se ulaže u solarne krovove, koji su ovaj tjedan proizveli skoro 50% potrebne električne energije. Potraživanja za mrežnom energijom su rekordno niska, prošlu nedjelju količina potrebne energije bila je 587.8MW.

Inače je najmanja potražnja za električnom energijom tijekom noći kad se manje energije troši, ali zbog solarnih krovova, danas je manje mrežne energije potrebno tijekom dana, što je i za očekivati zbog sunca.

Ovako dobrom rezultatu također pridonose dobri uvjeti poput umjereno toplog ranog proljeća zbog kojeg klime ne trebaju raditi, te velikoj količini sunca koje u ovom razdoblju može proizvoditi energiju.

Australian Energy Market Operator (AEMO) procjenjuje da će potražnja za mrežnom energijom u 2019. pasti na 354MW. Ciljeve i trendove pokušati će preslikati i na ostatak zemlje.

I druge zamlje u svijetu rade na obnovljivim izvorima energije, tako Velika Britanija proizvodi gotovo trećinu svoje energije iz obnovljivih izvora, dok zemlje poput Kine ili savezne države Kalifornije obaraju vlastite rekorde iz mjeseca u mjesec.

Trend obnovljivih izvora energija nastavlja istom putanjom, to znači da ulaganja u tom smjeru možemo okarakterizirati kao pametna ulaganja.

Nemaju svi iste uvjete za proizvodnju čiste električne energije, neki imaju više sunca, neki manje, neki više vjetra, neki manje, ali svaka zemlja može učiniti korak u pravom smjeru. Ako bi Zemlju promatrali kao jedan entitet, imamo dovoljno resursa za proizvodnju čiste, eco-frendly energije za kompletno čovječanstvo, tako da možemo reći da nam je budućnost zelena.

Lovre Crvelin

Posljednje vijesti