Podijeli:

Živi zid je danas 12.03.2020.  stao u obranu jedine nekretnine obitelji Derenčinović jer se trebao provesti treći pokušaj deložacije ovrhovoditelja ilegalne RBA zadruge. Predmet ovrhe je kuća na otoku Krku, u mjestu Jurandvor, Baška zbog kredita koji je podignut prije više od 12  godina u iznosu od 240 000 eura.

Obitelj je otplatila polovicu duga, a kada su krenuli u dogovore za otplatu druge polovice duga nisu naišli na razumijevanje, već na prijetnje i ucjene jer je poznato da RBA zadruge prisvajaju sebi nekretnine na atraktivnim lokacijama.

Tihomir Lukanić, glavni tajnik Živog zida rekao je se RBA zadruge često na taj način dokopaju imovine koju bi onda prodali po višoj cijeni. Treći pokušaj deložacije odgođen je jer smo saznali da je sin ovršenika zaposlen u Italiji, na skijalištu koje je pogođeno korona virusom te smo obavijestili sve nadležne institucije i medije i uputili se na lice mjesta zadržavajući se na sigurnoj udaljenosti. Oko 6 ujutro nakon što smo došli na mjesto održavanja deložacije uspjeli smo ući u dvorište kuće, a oko nas se ubrzo stvorio kordon policije koji su trakama zatvorili mjesto – izjavio je Lukanić.

Sat vremena kasnije, oko 7.15, pripadnici policije su dobili dojavu i informaciju o postupanju vezanu uz potencijalnog prenositelja korona virusa koji se nalazi u kući, u karanteni, a koji se prijavio na granici pri ulasku u Hrvatsku i dobio potvrdu o svom zdravstvenom stanju. Ubrzo su pripadnici policije počeli napuštati mjesto događaja, a na licu mjesta bila i epidemiologinja koja je napisala zapisnik.

Napismeno nismo dobili da je deložacija odgođena, ali smo dobili usmenu potvrdu od policijskog službenika da nitko od sustava ne želi doći blizu i u kontakt potencijalnog prenositelja tako da je to bila potvrda da je deložacija 100% odgođena, a mi smo još jednom smo obranili dom, nažalost uz pomoć ovog  nesretnog virusa – dodao je Lukanić.

Predsjednik Živog zida i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić rekao je da se i u ovom slučaju borimo protiv RBA zadruga kao i godinama jer je u njihovom slučaju zakazalo državno odvjetništvo i hrvatska narodna banka koje su  dvije ključne institucije hrvatske države definirane ustavom. Kazao je da bi te dvije institucije bi trebalo temeljito razmontirati i definirati na drugi način uz pomoć novog svježeg mlađeg kadra.

Također je podsjetio na skandal sa pripadnošću u Loži Glavnog državnog odvjetnika Jelenića koji još uvijek odbija upisati u svoju imovinsku karticu svoje članstvo u toj udruzi, ali mmi ćemo ga natjerati da to napravi jer je to njegova zakonska obaveza. U tom slučaju vidimo da se u državnim odvjetništvom ne upravlja zakonima i ustavom nego se odlučuje u kojekakvim ložama i lobijima.

A što se tiče Hrvatske narodne banke i  guvernera Vujčića, on je također zaboravio upisati u svoju imovinsku karticu svoje članstvo u Rotary klubu i nekim drugim udrugama, a kada tada ćemo istjerati da je član neke od loža, jer je poznati da neki savjetnici guvernera i viceguverneri su članovi tih organizacija – izjavio je Sinčić.

Podsjetio je i na zadnji slučaj pranja novca preko Zagrebačke banke, gdje se spominje nekih 35 000 transakcija, ukupno oko 3 milijarde kuna novca koji se prao a koji je dolazio iz Rusije. Zagrebačka banka je morala po zakonu o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma provjeriti te transakcije, ali oni to nisu napravili, što znači da se radi o slučaju zataškavanja i jedne potpore tim kriminalnim aktivnostima. Hrvatska banka sve je to godinama promatrala dok nije došao nalog iz talijanskih i američkih institucija što se dešava i onda su se pokrenuli.

Tužno je da naše institucije rade protiv naše zemlje, a ova pošast RBA zadruga ne jenjava i nastaviti ćemo se boriti protiv njih svim sredstvima – zaključno je rekao Ivan Vilibor Sinčić.