Podijeli:

Živi zid je na medijskoj konferenciji u Saboru predstavio Izmjene i dopune Kaznenog zakona i Zakona o pravnim posljedicama, osudi, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji u kojoj predviđaju strože kazne za počinitelje spolnog nasilja nad djetetom.

Prema statistici MUP-a vidimo da je 2014. bilo 150 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece, 2015. brojka se popela na 590, 2016. na 850, a 2017. na preko 900 slučajeva. Podaci su poražavajući, pogotovo uzmemo li u obzir da analize pokazuju da se prijavljuje samo 10% slučajeva.

Danas kazne nisu adekvatne.

„Danas se zlostavljači ponekad kažnjavaju samo uvjetnom kaznom, dakle oni ni ne vide zatvora“, rekao je Branimir Bunjac, saborski zastupnik Živog zida. Naglasio je da su veliki problem o kojemu govori i Papa Franjo svećenici zlostavljači od kojih nitko nije završio u zatvoru.

Živi zid je odlučio učiniti nešto konkretno po tom pitanju:

1. Kao preventivnu mjeru predlažemo da se registar pedofila učini javno dostupnim.
2. Izmjenama zakona predviđamo izmjenu koja bi onemogućila da netko izbjegne zatvor, a bile bi omogućene kazne dugotrajnog zatvora.

„Naš cilj je da cjelokupno društvo krene u rješavanje ove problematike“, istaknuo je Bunjac te dodao da je važna uloga medija koji nerijetko objavljuju neprimjerene vijesti koje učestalim objavljivanjem potiču odnosno normaliziraju nenormalno ponašanje.

Ako bi se prihvatile izmjene Živog zida, one bi obeshrabrile počinitelje i nadamo se smanjile crnu statistiku.

Posljednje vijesti