Podijeli:

Vijećnica Živog zida te studentica četvrtke godine socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Petra Horvatić upozorila je da je međimurska Općina Strahoninec i dalje među najzaduženijima!

Naime, 6.6 milijuna kuna prošlogodišnjih kredita iznosilo je 149 posto njenih prihoda! Ovo smještava Općinu Strahoninec na sam vrh prezaduženih jedinica lokalne samouprave u Republike Hrvatske.
Prema zadnjem polugodišnjem obračunu proračuna Općine koji nije prihvaćen od strane općinskog vijeća održane 12. rujna 2017. godine, Općina najviše novca troši na građevinske objekte (izgradnja školske dvorane).

Ipak, u obračunu se navodi nekoliko stavki koje nisu do kraja objašnjene niti potkrijepljene dokumentacijom o izdacima, kao što je npr. 27.830 kn navodno potrošenih na umjetnička, literarna i znanstvena djela.

Na upit o kojim se umjetničkim, literarnim i znanstvenim djelima radi, nije dobiven konkretan odgovor niti objašnjen ovakav rashod od strane načelnika općine. Naša vijećnica na sjednici nije glasala za obračun proračuna upravo iz razloga netransparentnog prikazivanja podataka i trošenja novca koji je ionako uzet na kredit, a pri tome se ne troši na korektan i transparentan način.

Na sjednici Odbora održanoj 3. listopada 2017. godine, prihvaćeno je nekoliko prijedloga naše vijećnice. Rezultat tog rada u Odboru za socijalna pitanja i stipendiranje studenata jest da od ove godine i “brucoši” mogu dobivati stipendiju Općine Strahoninec, za razliku od prošlih godina kada su to pravo imali samo studenti 2. i viših godina studija.
Također, na sastanku je dogovoreno da se ukida uvjet od minimalno 5 godina prijavljenog prebivališta na području Općine zato što se sve više ljudi doseljava u Općinu, koji su tek odnedavno stanovnici općine. Cilj Općine je svakako daljnji razvoj i poticanje obitelji, a pogotovo mladih i obitelji s djecom, da dosele u Općinu, stoga je ovakav potez i više nego dobrodošao.

“Sretna sam što će od ove godine i brucoši imati priliku primati stipendiju, ali i svi naši novodoseljeni mještani”, rekla je Petra.

Posljednje vijesti